hirdetes

5 kihagyhatatlan látnivaló az Aggteleki Nemzeti Parkban

CZs

Az Aggteleki Nemzeti Park országunk első nemzeti parkja, amelyet földtani kincseinek megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatt húzódó barlangvilág, a táj túraútvonalai, állatvilága, tavai és látnivalói rengeteg turistát vonzanak a területre évről évre. Az 1985-ben alapított nemzeti park több mint 20 hektáron helyezkedik el. Az Aggteleki-hegység mellett a Putnoki-dombság, az Alsó-hegy, a Szalonnai-hegység, a Bódva völgye és Rudabáyai-hegység is részét képezi.

Aggteleki Nemzeti Park

Baradla-barlang

A Baradla-barlang a Baradla-Domica barlangrendszer Magyarországon található része. A Szlovákia és Magyarország területén fekvő barlangrendszer hosszúsága meghaladja a 25 kilométert. A több bejárattal rendelkező Baradla-barlang országunk legrégebben kutatott barlangja, amely ráadásul képződményekben sem szűkölködik. Az évek milliói alatt kialakult kőzeteinek és cseppkőképződményeinek formája, elterülése és színe olyannyira változatos, hogy a barlang többszöri látogatás után sem válhat unalmassá! A mesebeli helyszínt különböző hosszúságú és időtartamú túrák keretében lehet megtekinteni. 

Aggteleki cseppkőbarlang

Keleméri Mohos-tavak

A keleméri Kismohos és Nagymohos tavak a jégkorszkban alakulhattak ki, jelenleg vastag moharéteg borítja őket. Történetüket a Mohos Ház is bemutatja, amelyet érdemes kívülről és belülről is megvizsgálni, hiszen egy eredeti állapotához hűen felújított, kétemeletes parasztházról van szó. Ha már ellátogat az ember a térségbe, akkor tanácsos megnézni a Mohos-tó közelében fekvő sáncvárat, Mohosvárat is.

Boldogkő Vára

A sziklaszirten álló középkori vár Boldogkőváralja település közelében fekszik. A tatárjárás után épült várban 2002-ben nagy rekonstrukciós folyamat kezdődött. Megtekinthetők többek között hadtörténei, régészeti, szobor, kovácsműhely, börtön- és kínzókamra kiállítások is. A várból nagyszerű kilátás nyílik a környékre, így lenyűgöző történelmének megismerése mellett emiatt is érdemes felkeresni Boldogkő várát.Aggteleki Nemzeti Park híres látnivalói

hirdetes
Aggteleki Nemzeti Park

L’Huillier–Coburg Kastély

Az edelényi kastély nem csupán a magyarországi barokk építészet kiemelkedő példája, de méretei miatt is igen jelentős. A kastély izgalmas története mellett a látogatót fogadó látvány is magával ragadó. Állandó és gyűjteményi kiállítások is megtekinthetők.

Aggteleki Nemzeti Park nevezetességei

A legnagyobb könyv

A Guinness-rekordnak is számító óriási könyv Szinpetriben található, az Aggteleki Nemzeti Parkot mutatja be. A 346 oldalas könyv több mint 1400 kilogramm. A múzeumban több kiállítás is szemügyre vehető, ráadásul a látogatók merített papírt is készíthetnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szegedi Füvészkert

Szegedi Füvészkert: Messze földön híres a Szegedi Fűvészkert. A 17 hektáros kertben rengeteg... Tovább

I. László

I. László: vagy Szent László, horvátul Ladislav I magyar király 1077-től, horvát király... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás