notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Aggteleki Nemzeti Park számtalan érdekes és gyönyörű látványossággal rendelkezik. Ismerj meg 5 kihagyhatatlan nevezetességet, amit mindenképpen látnod kell!

hirdetes

5 kihagyhatatlan látnivaló az Aggteleki Nemzeti Parkban

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Aggteleki Nemzeti Park országunk első nemzeti parkja, amelyet földtani kincseinek megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatt húzódó barlangvilág, a táj túraútvonalai, állatvilága, tavai és látnivalói rengeteg turistát vonzanak a területre évről évre. Az 1985-ben alapított nemzeti park több mint 20 hektáron helyezkedik el. Az Aggteleki-hegység mellett a Putnoki-dombság, az Alsó-hegy, a Szalonnai-hegység, a Bódva völgye és Rudabáyai-hegység is részét képezi.

Aggteleki Nemzeti Park

Baradla-barlang

A Baradla-barlang a Baradla-Domica barlangrendszer Magyarországon található része. A Szlovákia és Magyarország területén fekvő barlangrendszer hosszúsága meghaladja a 25 kilométert. A több bejárattal rendelkező Baradla-barlang országunk legrégebben kutatott barlangja, amely ráadásul képződményekben sem szűkölködik. Az évek milliói alatt kialakult kőzeteinek és cseppkőképződményeinek formája, elterülése és színe olyannyira változatos, hogy a barlang többszöri látogatás után sem válhat unalmassá! A mesebeli helyszínt különböző hosszúságú és időtartamú túrák keretében lehet megtekinteni. 

Aggteleki cseppkőbarlang

Keleméri Mohos-tavak

A keleméri Kismohos és Nagymohos tavak a jégkorszkban alakulhattak ki, jelenleg vastag moharéteg borítja őket. Történetüket a Mohos Ház is bemutatja, amelyet érdemes kívülről és belülről is megvizsgálni, hiszen egy eredeti állapotához hűen felújított, kétemeletes parasztházról van szó. Ha már ellátogat az ember a térségbe, akkor tanácsos megnézni a Mohos-tó közelében fekvő sáncvárat, Mohosvárat is.

hirdetes

Boldogkő Vára

A sziklaszirten álló középkori vár Boldogkőváralja település közelében fekszik. A tatárjárás után épült várban 2002-ben nagy rekonstrukciós folyamat kezdődött. Megtekinthetők többek között hadtörténei, régészeti, szobor, kovácsműhely, börtön- és kínzókamra kiállítások is. A várból nagyszerű kilátás nyílik a környékre, így lenyűgöző történelmének megismerése mellett emiatt is érdemes felkeresni Boldogkő várát.Aggteleki Nemzeti Park híres látnivalói

 

Aggteleki Nemzeti Park

L’Huillier–Coburg Kastély

Az edelényi kastély nem csupán a magyarországi barokk építészet kiemelkedő példája, de méretei miatt is igen jelentős. A kastély izgalmas története mellett a látogatót fogadó látvány is magával ragadó. Állandó és gyűjteményi kiállítások is megtekinthetők.

Aggteleki Nemzeti Park nevezetességei

A legnagyobb könyv

A Guinness-rekordnak is számító óriási könyv Szinpetriben található, az Aggteleki Nemzeti Parkot mutatja be. A 346 oldalas könyv több mint 1400 kilogramm. A múzeumban több kiállítás is szemügyre vehető, ráadásul a látogatók merített papírt is készíthetnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
150 464
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
150 464
Közösség

Szótár

Bolhási-víznyelőbarlang

Bolhási-víznyelőbarlang: A Jávorkúttól északkeletre található a Bolhási-víznyelőbarlang.... Tovább

2002-es választások

Az első fordulót április 7-én, a másodikat április 21-én tartották. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás