hirdetes

5 pompás könyvtár Budapesten, ahol ücsörögni is felüdülés, nemhogy olvasni!

VN

Digitalizáció ide, vagy oda, a könyvtáraknak még mindig nem járt le az idejük, néha igen is kell könyvtárba járni! Könyvtárba járni nemcsak hasznos, hanem élmény is, főleg Budapesten, a főváros ugyanis telis-tele van pompás könyvtárakkal, ahova még leülni is élmény, nemhogy egy-egy könyvet megforgatni, és belemerülni egy-egy izgalmas történetbe. Mutatunk is 5 meseszép könyvtárat Budapesten, ahova megéri benézni!

5 legszebb könyvtár Budapesten

#1: Budapest legszebb könyvtárai: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A könyvek szerelmesei biztosan ismerik, de talán senki számára nem ismeretlen a Szabó Ervinről elnevezett könyvtár, aminek olvasótermei valóban olyan pompásak, hogy nem lehet nem ámulatba esni itt. A könyvtár látogatásához látogatói jegyet kell vásárolni, vagy be kell iratkozni. A könyvtár az egykori Wenckheim-palota épületében működik, ami már sok mindent elárul a szépségéről, maga a könyvtár 1931-ben költözött be az épületbe, de a neobarokk épület története még ennél jóval előbb elkezdődött. Csigalépcsők, falfaragások, csodálatos csillárok, klasszikus olvasótermi lámpák színesítik a könyvek birodalmát. De nemcsak a csodálatos épület látványáért és varázsáért éri meg ellátogatni, a könyvtár 1 millió kötetet számol, így biztosan találsz majd valami kedvedre való olvasnivalót is!

#2: Budapest legszebb könyvtárai: Országgyűlési Könyvtár

Sokak szerint nemcsak Budapest, hanem egész Magyarország legszebb könyvtára, ami a Parlament Duna felőli oldalán helyezkedik el. Plafonig érő könyvekkel megrakott könyvespolcok, létrák, gazdagon díszített belső terek, tökéletesen passzoló ódon bútorok még az 1900-as évek elejéről, és csodálatos dunai panoráma, ha az izgalmas olvasnivalók, jogi, politikai, történelmi és irodalomi témájú művek, folyóiratok nem lennének elegek. A könyvtár előzetes egyeztetés után nyilvánosan látogatható ingyenesen, de a belépéshez egy biztonsági ellenőrzésen át kell esni.

hirdetes

#3: Budapest legszebb könyvtárai: Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia sem maradhat le a listáról, 3 olyan káprázatos olvasóterme is van, amit érdemes megnézni. A klasszicista stílusú, Ybl Miklós tervezte könyvtár, némelyik ablakából egészen csodálatos Dunai panoráma tárul az olvasók elé. A központi könyvtár mindenki előtt nyitva áll, de a külön gyűjtemények csak korlátozottan látogathatóak.  

hirdetes

#4: Budapest legszebb könyvtárai: BME OMIKK

BME OMIKK, a Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központja és Könyvtárát sokan a legdekoratívabb ilyen jellegű épületként tartják számon, amin nem is kell meglepődni, hiszen már rögtön a bejáratnál találhatunk egy teljesen egyedi elemmel, mégpedig a Sóhajok hídjával. A Pecz Samu által tervezett épület az 1900-as évek elején épült: tágas teremnek katedrálisszerű mennyezettel, gigantikus üvegablakok, és megannyi érdekes olvasnivaló műszaki tudományok, és közgazdaságtan témakörben. Bárki számára látogatható, aki beiratkozik, vagy napijegyet vált. 

#5: Budapest legszebb könyvtárai: ELTE Egyetemi Könyvtár

Egy könyvtár Budapest szívében, ami már kívülről is csodálatos, nemhogy a belső tere, amiről még azt is érdemes tudni, hogy ez volt Budapest első könyvtára. Lotz Károly freskói igazán csodálatossá teszik, az egyébként is tökéletes megkomponált könyvtárat, amibe csak úgy árad a fény az üvegtetőnek és három hatalmas ablaknak köszönhetően. Egyébként több mint 2 millió dokumentum áll itt nemcsak az ELTE hallgatóinak a rendelkezésére, a könyvtárba ugyanis bárki bemehet. Ha ELTE akkor pedig az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézetének Könyvtárát, valamint az ELTE BTK Múzeum körúti kampusza főépületének belső udvarán, hatalmas üvegtető alatt működő könyvtárát sem érdemes kihagyni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nyugat folyóirat

Nyugat folyóirat: A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt. Először... Tovább

Keszthelyi Festetics Palota

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke, az egyik legjobb állapotban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság