hirdetes

500. éves évfordulója lesz a mohácsi csatának, versírópályázatot hirdetnek

VN

Szinte hihetetlen, hogy ez a történelmileg kimagasló fontosságú esemény, a mohácsi csata, amit valószínűleg minden gyerek erősen bevésett a fejébe történelem órán, már lassan egy fél évezrede volt. Nagyon különleges programokkal készülnek erre a nagy évfordulóra, többek között versíró pályázatot is hirdetnek.

500 éves lesz a mohácsi csata 2026-ban

Mohács 500 versírópályázat

Országos versíró pályázat indul a mohácsi csata 500. évfordulójához kapcsolódóan életre hívott, a térségben kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztéseket és eseményeket magában foglaló Mohács 500 program részeként. A programot irányító Mohács 500 Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a mohácsi csata - 2026-ban esedékes - 500. évfordulójára való méltó megemlékezés jegyében meghirdetett versíró pályázatra 2024. május 31-ig várják a pályaműveket, azokat a vers.mohacs500.hu internetes oldalra lehet feltölteni. Ezen az oldalon egyébként minden fontos részletet, pályázati feltételt, tanácsot, és egyéb információt megtalálhattok. Egyébként tényleg bárki nevezhet, küldhet be verset, az egész teljesen ingyenes, nincsen nevezési díj, és megkötött stílus sem. Ha érzed magadban a motivációt, a művészi affinitást, akkor mindenképpen ajánljuk.

hirdetes

Az első három helyezett jutalomban részesül

A Mohács 500 program célja, hogy olyan programok is megjelenjenek az emlékév kapcsán, melyek figyelemfelkeltő és ösztönző hatással bírnak az társadalom egészére - indokolták a pályázat kiírását a közleményben. A pályaműveket a kiíró mohácsi önkormányzat által felkért kortárs szakmai, és a delegált tagokból álló ötfős zsűri bírálja majd el legkésőbb 2024. augusztus 29-ig. Az első három helyezett és a közönségdíjas alkotás szerzője pénzjutalomban részesül. A kiírásról bővebb tájékoztatás a vers.mohacs500.hu oldalon olvasható.

Mohács egy fontos állomás

A szervezők azt remélik, hogy a készülő művekben a szerzőknek sikerül kidomborítaniuk a korabeli keresztény harcosok hősiességét, cselekedetük nagyságát, és a versekben a szomorúság mellett a magyarság kultúrája, értékei, élni akarása és sokszínűsége is megmutatkozik majd. A művekben az is megjelenhet, hogy Mohács "nem a vége, hanem egy fájdalmas és példamutató állomása volt a nemzet történelmének" - hívták fel a figyelmet. A Mohácsi csata valóban egy fontos állomása történelmünknek, amit sok történész csak mohácsi vészként emleget. Nem elég, hogy fölényes oszmán győzelem született, még  a csata után II. Lajos király (ur. 1516-1526) is életét vesztette. A történet további része, a két király versengése, az oszmán birodalom hódítása valószínűleg mindenkinek ismert… azonban vannak még a mohácsi csatával kapcsolatban nyitott kérdések.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bükk

Bükk: szokás Magyarország második legnagyobb hegyének nevezni. A Bükkben található az... Tovább

Budai Vár

Budai Vár: Budapest büszkesége, jelképe. A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem Utazás