hirdetes

6 érdekesség a pálinkáról

Puskás Rékka

A magyarok jelentős része vallja, hogy egy jó pálinka minden nyavalyára gyógyír, erőt és egészséget ad, és főzik-fogyasztják is magyaros lendülettel. Mások számára a kerítésszaggatók nem annyira az élvezetet jelentik, de elismerik, mint hungarikumot. Ebben a cikkben összeszedtem néhány érdekességet a pálinkával kapcsolatban – te tudtad ezeket?

Te tudtad ezeket a pálinkáról?

1. számú érdekesség a pálinkáról

A pálinka szó, elnevezés kisajátítása és használata csak komoly harc árán lett legitim. Az Uniós csatlakozásunkat követően ugyanis Románia és Magyarország némi vitába keveredett, mivel szomszédaink ugyancsak igényt tartottak az elnevezésre, természetesen a saját gyümölcspárlatuk azonosítása végett. A fő gond abból eredt, hogy a pálinka és palincă szavak nagyon hasonlóak. A végén aztán sikerült egymással dűlőre jutni, a megegyezés értelmében pedig a pálinka csak a 100%-ban Magyarországon termesztett gyümölcsökből készült párlatra használható név.

2. számú érdekesség a pálinkáról

Minden egyes tájegységnek megvan a maga stílusa, íze, pálinkája, mivel tájegységenként változó, hogy mely gyümölcs mikor és mennyire jellemző, valamint, hogy ezek milyen különleges aromát kölcsönöznek a párlatoknak. Hazánk jelenleg 8 eredetvédett pálinkával (és tájegységgel) is büszkélkedhet.

hirdetes

3. számú érdekesség a pálinkáról

Magyarországnak nem csak most fontos a pálinka, hiszen a pálinkafőzés jelentős múltra tekint vissza. Ebből következik, hogy az egykor Magyarországhoz tartozó Székelyföldön is nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek. A székely pálinkákat szinte az egész világon ismerik, elsősorban a magas alkoholtartalmukról, ugyanakkor ez a térség rendelkezik még egy egészen különleges variációval is. Ugyanis a székelyek köményt raknak a szilvapárlathoz. A tiszta szilvapálinkához pörkölt, majd egy kis vízzel feltöltött kristálycukor és kömény leszűrt oldatát adják. Ennek a receptnek népi zsenialitása abban rejlik, hogy az alkohol májat károsító hatását a kömény, mint a máj méregtelenítését segítő gyógynövény valamelyest ellensúlyozza. Ráadásul akár otthon is el lehet készíteni, bár a házi pálinkafőzés megkezdése előtt azért érdemes alaposan utánajárni a miérteknek és hogyanoknak. Vidéken nem csak minden házban akad pálinka, de szinte mindig a ház ura főzi azt. Azonban a nagyobb városokban nem jellemző ilyen mértékben az otthoni szeszfőzés, ezért, ha eddig nem csináltad, de most kedvet kaptál, azért nézz utána mindennek alaposan!

hirdetes

Még nincs vége, a következő oldalon további érdekességekről olvashatsz a pálinkával kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprémi Állatkert

Veszprémi Állatkert: az ország nyugati felének legszebb állatkertje. A veszprémi Kittenberger... Tovább

Székesfehérvár

Manapság Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye, Magyarország egyik legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Európa Magyar Magyarország Magyarság