hirdetes

A balatoni ’60-as építészet legjelentősebb épületei – a legtöbb még ma is létezik

TK
Siófok Meteorológia Obszervatórium

A hotel még a rendszerváltást túlélte, mégis 2017-ben bezárták. Jelenleg átalakítást végeznek rajta, ikonikus megjelenését megtartják, viszont panorámás lakásokat hoznak létre az épületben.


Siófok


A Zách Alfréd tervei által tervezett Meteorológiai Obszervatórium csészealj formájú épülete Siófokon található meg. Remek példának számít, mégis megelőzte a tényleges ufólázat – 1956-ban építették. A létesítményt bár azóta felújították, a mai napig működik, megőrizte régi kinézetét is.


Szántód


A szántódi rév szintén jellegzetes alakjával tökéletesen illik a cikkünkben taglalt kategóriába. 1961 – 1963 között építették Dianóczki János tervei alapján – hatalmas jelentőséggel bírtak építése kapcsán a futurisztikus elemek. Az épület a mai napig áll – büszkén fogadja a komppal érkezőket, köszön el a távozóktól, az egyetlen különbség, hogy az évek alatt egy újabb épületet is hozzácsatoltak.

hirdetes


Tihanyi rév


Szintén Dianóczki János tervei alapján készült a tihanyi rév váróterme. Az 1959 – 62 között épült épület remek példája a balatoni ufóépítészetnek. Sajnos ma már nem ennyire különleges, hiszen jellegzetes alakját elvesztette, miután ráépítettek még egy emeletet, üzemelni viszont üzemel, étteremként.


Orion bár

hirdetes


A balatoni ufóépítészet gyöngyszemének számított a siófoki Ezüstparton megtalálható Orion bár. 1971-ben készült Márton István tervei alapján, a Magyar Újságírók Országos Szövetségéhez tartozott. Előszőr bárként vált népszerűvé, majd diszkóként is üzemelt. A rendszerváltás után ugyanakkor megkezdte hanyatlását, így 2014-ben teljesen elbontották.


Balatonboglár jelképe


A Gömbkilátó, mely ma már Balatonboglár jelképévé nőtte ki magát, eredetileg az ’50-es évek elején épült, viszont csak a ’60-as évek végén került jelenlegi helyére. Jelenlegi formájára 2012-ben talált rá, viszont romló állapota végett már többször is felújítottak ez említett év előtt. Érdekessége, hogy mind Brüsszelben, mind Budapesten kiállították, mielőtt megkaphatta végleges otthonát.

A képek forrásai: Fortepan / Pálinkás Zsolt, Fortepan / UVATERV, Fortepan / UVATERV, Fortepan / Pálfi András, Fortepan / Chuckyeager tumblr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hegyeshalom

Hegyeshalom Magyarország nyugati, leghíresebb határátkelője, Ausztria irányába.... Tovább

Gyulai vár

Gyulai vár: A Gyulai vár az egyik leghíresebb magyar vár, de mindenképpen a legfelkapottabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Retró Utazás
X
Kövess minket facebookon!