hirdetes

Érkezik a szigorítás? – Bevonhatják a 65 év felettiek jogosítványát!

Sz.F., Szeder

Magyarországon rengeteg balesetet okoznak az idős állampolgárok, viszont nagyon nehéz kérdés az, hogy bevonják-e az öregebbek jogosítványát, vagy sem. Nehéz azért is, mert soha véget nem érő vitákat generál, és mindenkiből heves indulatokat vált ki…

A jogosítvány életkorhoz kötött?

Jogosítvány vs. életkor

Magyarországon közel 1,2 millió 60 év feletti embernek van jogosítványa, a legtöbbjük a 60-65 év közötti korosztályban található, de több mint 200 olyan magyar ember van, aki már túllépte a 75 évet is. Mielőtt továbbmennénk, felteszem nektek is a kérdést, ugyanis nagyon kíváncsi vagyok az átlagemberek véleményére, szavazzatok! 

Te bevonnád a 65 év felettiek jogosítványát?

A probléma ott van szerintem, hogy sok idős ember nincs tisztában azzal, hogy romlottak a reflexei, nem lát már annyira jól, akadályozza a haladást, és balesetet okozhat. Természetesen tisztelet a kivételnek! És azt is pontosan tudom, hogy mennyi felelőtlen tinédzser van, aki vagánykodásból okoz balesetet, ráadásul rengetegen vannak nemcsak fiatalok, hanem 25-40 évesek, akik versenypályának használják az utakat, száguldoznak mindenhol. Igazából nem korhoz, hanem egészségi állapothoz és józan emberi gondolkodáshoz köthetnénk a jogosítványt. 

hirdetes

Jogosítvány statisztikai szemmel

hirdetes

A statisztikák azt mutatják, hogy az 53 évnél idősebb sofőrök az átlagosnál jóval több kárt okoznak, viszont ezen károk értéke jócskán elmarad a fiatalabb korosztály által okozott károkétól. Az idősebb korosztály sokkal lassabban vezet, a romló reflexeiknek köszönhetően náluk több a koccanásos baleset. Tény, hogy az idősebb sofőrök sok év tapasztalatával rendelkeznek, de több olyan helyzet fordul elő, melyeknél veszélyeztetik saját maguk, és mások biztonságát. Ilyen lehet az elsőbbségadás, a balra kanyarodás, és a sűrű forgalomban való közlekedés. Számukra biztonságos a lassú közlekedés, amivel viszont gátolják a gyorsabb haladást a fiatalabbak számára, ők pedig emiatt idegesek lesznek és meggondolatlanul cselekednek. A legnagyobb problémát szerintem az jelenti, hogy a háziorvosok (a régi, jó viszony miatt) annak ellenére is kiadják a vezetői engedélyt, hogy az idősnek lassúak a reflexei, nem lát jól, és még a hallásával is gondok vannak.

Figyeljünk oda egymásra!

Természetesen nemcsak a háziorvos a hibás, hanem a meggondolatlan sofőr is, aki nem akarja észrevenni azt, hogy már nem megy olyan jól a mozgás, a látás, illetve a vezetés. Rossz ezt beismerni, ez biztos, viszont érdemes belegondolni abba, hogy így kevésbé fogja veszélyeztetni magát és másokat! Kíváncsian várom a fejleményeket, ugyanis még mindig nincs konkrét álláspont senkitől sem arra a kérdésre nézve, hogy bevonják-e a 65 év felettiek vezetői engedélyét, vagy sem. Amint bármilyen fejleményről hírt kapunk, frissítjük cikkünket, addig is vigyázzon magára és másokra mindenki, óvatosan vezessetek, ha idősek, ha fiatalok vagytok. Szerintem a jelszó ennyi: türelem! 

Szerinted kik a veszélyesebbek az utakon?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vass Imre-barlang

Vass Imre-barlang: Az Aggteleki-karszt egyik legjelentősebb alakult ki a Vass Imre-barlang, amely... Tovább

Szomszédok

 Népszerű sorozat volt ez a magyar televíziózás történetében. A Szomszédok az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek