hirdetes

66 éves ma Nyilasi Tibor

Bettina
Niylasi Tibor

Így kezdődött a focista pályafutása Nyilasinak!1965-ben Édesapja elvitte a margitszigeti Úttörő Stadionba, ahol Sepsi Attila edző tartott labdarúgó szakkört. Innentől kezdve el is kezdődött a páratlan pályafutása. 1966. február 23-án kapta meg életében először a játékosigazolását, majd 1967. április 14-én pályára lépett élete első tétmérkőzésén. Az Úttörőstadion csapatában 68 mérkőzésen 124 gólt lőtt és fejelt. Nem véletlenül kapta nevéből is adódóan a Nyíl becenevet:14 évesen már 180 cm magas volt és 46-os cipőt viselt. Sokan felfigyeltek a kis “Nyíl” kimagasló tehetségére. Többek között felfigyelt rá az Aranycsapat, egykori szövetségi kapitánya Sebes Gusztáv és Kertész János, a Ferencváros ifjúsági csapatának edzője is.


1970-ben Kertész Jánosnak könnyű dolga volt, hiszen első kérésre sikerült a Fradiba csábítania a kis Nyilasit. Érdekesség még, hogy 1971 és 1974 között 65 mérkőzésen 54 gólt szerzett. Utolsó junior évében a csapattal, tizenegy év után megnyerték a bajnokságot.

hirdetes

Interjú Nyilasival:

Nyilasi Bécsbe ment…

1983 nyarán a bécsi lilák, az Austria Wien leigazolta Nyilasi Tibort. Öt éven át játszott Bécsben, ebből három bajnoki címet és kétszeresen lett ezüstérmes. Az osztrák kupát is sikerült egy alkalommal megszerezni a csapatával. Az 1983/84-es szezonban 26 góllal gólkirály lett, ami elképesztő teljesítmény volt, de azon, hogy Nyilasi Tibor ilyen eredményt ért el mégsem lepődtünk meg annyira. A liláknál 120 alkalommal szerepelt, és 81 gólt rúgott, ami úgyszintén fantasztikus és elképesztő teljesítmény.
 

5 év után visszatért!

A rendszerváltás küszöbén Nyilasi Tibor visszatért Magyarországra. Az egyik tévés felvételen Knézy Jenőnek azt mondja, hogy egy kis pihenést iktat be, de várja a lehetőséget milyen módon fog visszatérni a magyar fociba. 1990 nyarán a Fradi legnagyobb álma valósult meg, vezetőedzőként tér vissza a Fradiba.

hirdetes

Mint megbecsült focista…

Bozóky Imre ideje alatt Nyilasi Tibor vezette az MLSZ-n belül az utánpótlást, mint szakmai igazgató. Ebben az időszakban indult be a Bozsik-program, amelynek eredményessége ma is érezhető a magyar fociban. Egy pár név, akik ebben a programban bekerültek:  Koman Vladimir, Németh Krisztián, Debreczeni András, Dudás Ádám. Azóta sajnos a mindenki áltaé ismert Nyilasi Tibor már nem dolgozik az MLSZ-nél, illetve a Bozsik-programot is megszüntették.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hologram

Hologram: A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás,... Tovább

Lúdas Matyi

A Lúdas Matyi 1977-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye... Tovább

Tovább a lexikonra
Sport