hirdetes

7 érdekesség gyerekkorunk kedvenc filmjéről, az Öreg bánya titkáról!

Bettina, ZH

7 érdekességet gyűjtöttük össze gyerekkorunk egyik kedvenc ifjúsági filmjéről, az Öreg bánya titkáról!

érdekességek az Öreg bánya titkáról

#1 érdekesség az Öreg bánya titkáról! 

A filmet Csolnokon, egy bányászfaluban forgatták 1973-ban. Az ottani lakosokat nem zavarta a csaknem féléves forgatás, sőt, még örültek is, hogy híres lesz a település. A film óta sok minden változott, de Lacóék háza azóta is áll. A ház tulajdonosa is ugyanaz, aki a forgatás idejére a nyári konyhába költözött.

#2 érdekesség az Öreg bánya titkáról! 

Az egyik főszereplő ma templomba jár, de New Yorkba is kipróbálta az életet. Érdekes nem? Igen csak kalandos utat járt be a film egyik főszereplője, Losonczi Gábor (ő volt Lacó), aki az Utánam, srácokban! Ladát alakította. A nyolcvanas években disszidált, egy ideig New Yorkba költözött és ott taxizott, aztán nyoma veszett. Még az is elterjedt, hogy meghalt, ám a korábbi ismert gyerekszínész, Jelisztratov Szergej utána járt, hogy lehet az igazság és sikeresen ki is deírtette. Losonczi nem halt meg szerencsére, jelenleg itthon van, a Dunakanyarban remetéskedik, vasárnaponként pedig a lakhelyéhez közeli templomban orgonál.

#3 érdekesség az Öreg bánya titkáról! 

Kovács Krisztiánról (ő alakította Kisvacakot)  korán hátat fordított a filmezésnek, lezárta azt a korszakát és a családjának él. Dolgozott az Egyesült Államokban, Angliában és Ausztriában is. Nem tudni pontosan az okát, hogy miért mondott nemet a filmiparnak, de mai napig nemet mond, ha a régi ifjúsági filmekről akarják kérdezni az újságírók.

hirdetes

#4 érdekesség az Öreg bánya titkáról!

 Jelisztratov Szergej felnőttként egy ideig lemezlovasként dolgozott. Késöbb az Első Emelet zenekar technikusa volt, aztán wakeboard és snowboard-oktató lett. Kiderült róla, hogy edző és oktatóként a táborokban sokszor levetíti a gyerekeknek az Utánam, srácokat! és a mai kicsik is imádják a filmet. Sajnos ő is korán szakított a színészi pályával, pedig egy ideig gondolkozott rajta, hogy jelentkezik a színművészeti főiskolára és teljesen ennek szenteli majd az életét, de végül meggondolta magát már a jelentkezés beadása előtt. 

#5 érdekesség az Öreg bánya titkáról! 

A Kenguru Pétert és Kenguru Pált alakító ikrek, Zsibók István és László Komlón élnek, Jelisztratov Szergej elmondása szerint nem a legideálisabb körülmények között sajnos.

hirdetes

#6 érdekesség az Öreg bánya titkáról! 

A filmben szerepet kapott Bánhidi László is, aki nem először tűnt fel a képernyőn, sőt a legtöbb ember számára már kifejezetten ismert volt.  Akkor már évek óta imádtak a gyerekek a Tüskevárban alakított Matula bácsiért. Gasch Lipótot, a nyugdíjas bányászt játszotta, szokása szerint kifogásolhatatlanul. Így ebben a szerepkörben is imádta mindenki.

#7 érdekesség az Öreg bánya titkáról! 

 A film Berkes Péter 1969-ben megjelent, azonos című regényéből készült. A forgatókönyvet egy kiváló író alkotta, aki máig is él és már 86 esztendős. Berkes a filmmel kapcsolatban korábban elmondta, hogy a régi rendszerben neki fentről nem szóltak bele a filmes munkájukba, de pont az Öreg bánya titkánál került sor arra, hogy jelezték neki nem szerencsés ha Gasch Lipót kezében kés van. Berkes Péter később megírta az Utánam, srácokat is, amelyet 1975-ben mutattak be, s talán még az Öreg bánya titkánál is jobban befutott film lett.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Téli népszokások

Téli népszokások: Alapvetően meg kell különböztetünk a népszokásokat az időpontok... Tovább

Bánáti bazsarózsa

Bánáti bazsarózsa:  nemzeti értékünk. A bánáti bazsarózsa vagy bánsági bazsarózsa... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Regény Retró
X
Kövess minket facebookon!