hirdetes

70 évig élt vastüdőben: meghalt Paul Alexander

VN

Paul Alexandert 1952-ben gyermekbénulással diagnosztizálták. Csak a fejét, a nyakát és a száját tudta mozgatni, és majdnem meghalt, mielőtt az orvosok vastüdőbe helyezték. Életét sokan követték nyomon, miután egy több mint 2 méteres vastüdőben élte le további életét. 

70 évig élt vastüdőben meghalt Paul Alexander

Túlélte a gyermekbénulást, 70 évet élt vastüdővel

A héten meghalt egy gyermekbénulást túlélő, aki több mint 70 évig vastüdővel élt. Paul Alexander, akit széles körben "a vastüdőben lévő ember" vagy "Polio Paul" néven ismert 1952-ben bénult meg az akkoriban elterjedt gyermekbénulás következtében. Mivel nyaktól lefelé teljesen megbénult, csak fejét tudta mozgatni, majdnem életét vesztette a kórban, amikor az orvosok vastüdőbe helyezték. 7 évtizeden keresztül ért egy vas szerkezetben, miközben igyekezett normális életet élni. A második világháborút követően az amerikai betegek száma megközelítette az ezret, de Paul Alexander halálával, már csak egyetlen ember van, aki vastüdővel él.

Vastüdővel jogi diploma

Paul Alexander egy több mint 2 méteres vas szerkezettel élte mindennapjait, de ennek ellenére igyekezett erről nem tudomást véve, nem megkülönböztetett emberként élni. Olyannyira igyekezett normális életet élni, hogy még diplomát is szerzett, és nem is akármilyet. Jogi diplomát szerzett, ügyvéd lett és publikált szerző. Története széles körben és messzire eljutott, pozitívan befolyásolva az embereket szerte a világon. Alexander megvalósította álmait, hogy tárgyalási ügyvéd legyen, és háromrészes öltönyben és módosított tolószékben képviselte ügyfeleit a bíróságon, amely függőlegesen tartotta a testét. Paul 2020-ban jelentette meg életrajzát „Három perc egy kutyának: Életem vastüdőben” címmel. A Guinness-rekordok könyve szerint ő töltötte a leghosszabb időt vastüdőben.

hirdetes
hirdetes

Mi történik, ha meghibásodik a gép?

De mi történik, ha a gép leáll? Ezeket a gépeket még 1927-ben kezdték gyártani, de azóta már leállt a gyártósor. A gyermekbénulás kitörése során gyerekek csoportjai voltak ezekben az eszközökben, akik nem tudtak mozogni, és a felettük lévő tükörre támaszkodva láttak körbe a szobában. A gépek úgy működnek, hogy vákuumot hoznak létre, hogy mechanikusan szívják be az idegi oxigént a tüdejébe azon betegek tüdejébe, akiknek központi rendszerét és légzési funkcióit tönkretette a gyermekbénulás. Paul Alexander gépe is elromlott egyszer, de szerencsére a segítségére siettek, Brady Richards, a Környezetvédelmi Vizsgálati Laboratórium vezetője és egy hobbi szerelő látta Alexander segítségét a gépével kapcsolatban. Erről egy teljes videót láthatunk:
 

Forrás: www.mirror.co.uk/

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kozák Danuta

Kozák Danuta: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Kozák Danuta az egyik... Tovább

Dunántúl

A Dunántúl Magyarország nyugati felének gyűjtőneve. A Duna folyási irányának jobb oldalát... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Szórakozás Történelem