hirdetes

8 érdekesség a Zsolnay porcelánról

Puskás Rékka

A magyar iparművészet egyik kiemelkedő elemeként gondolunk ma már a Zsolnay porcelánra. Szinte mindenki látott már ilyen porcelánt, ha máshol nem híres épületek tetején. Ebben a cikkben összegyűjtöttem nektek néhány érdekességet a Zsolnay porcelán kapcsán – te hányat ismertél ezek közül?

Te tudtad ezeket a Zsolnay porcelánról?

1. érdekesség a Zsolnay porcelánról

Ha csak néhány elemet lehetne kiemelni a magyar iparművészet termékei közül, a Zsolnay porcelán mindenképpen helyet kapna a felsorolásban. Ha pedig Zsolnay porcelánt szeretne valaki látni, akkor legjobb, ha Pécsett teszi ezt. Pécsen a Zsolnay Negyedben lélegzetelállító gyűjteményt lehet ugyanis megcsodálni. Dr. Gyugyi László több száz kerámiatárgyra tett szert az évtizedek alatt. Felbecsülhetetlen értékű Zsolnay-kerámiái számára öt éve talált méltó helyet a legendás családi manufaktúra egyik hajdani épületében.

2.érdekesség a Zsolnay porcelánról 

Maga az épület eredetileg a Zsolnay-gyárhoz tartozott, és 1880-as években lett Zsolnay Vilmos lányának, Júliának, és a férjének, Sikorski Tádénak az otthona. Mindketten a manufaktúrában dolgoztak. A ház első emeletén voltak a lakószobák és a hozzájuk tartozó mellékhelyiségek, a földszinten a háztartás alkalmazottai laktak, valamint itt voltak a műhelyek és az előkészítő helyiségek is. Az államosítást követően aztán irodák működtek a villában, majd az üzemi óvoda, később pedig a gyár focicsapatának az öltözőit alakították ki az épületben. A rendszerváltás után a fejlesztési részleg került a Sikorski-házba. Mára felújították és eredeti fényében tündököl, így szimbolikus értelemben is méltó helye a gyűjteménynek.

hirdetes

3. érdekesség a Zsolnay porcelánról 

hirdetes

Üzemének megnyitása után Zsolnay Vilmos addig kísérletezett különféle agyag- és mázfajtákkal, amíg az ország első művészi kerámiát gyártó üzemévé nem fejlesztette az egykori kisüzemet. A gyár első elismerését az európai kerámia seregszemléjének tekintett 1873-as bécsi világkiállításon érte el. Zsolnay Vilmost az uralkodó ekkor Ferenc József-renddel tüntette ki, emellett bronzérmet és elismerő oklevelet kapott. A Zsolnay-porcelánokra szép számú külföldi megrendelés érkezett, például Angliából, Franciaországból, Oroszországból, Amerikából, Svájcból, Ausztriából, Japánból.

4. érdekesség a Zsolnay porcelánról 

1885-ben a Budapesti Általános Országos Kiállításon Zsolnay Vilmos összegző jelleggel felvonultatta addigi munkásságának minden eredményét: különböző máztechnikákkal készült kerámiákat, népi motívumokkal díszített fazekasárukat, finom mívű díszkerámiákat, majolikaképeket bútorbetétnek gyártott csempéket, falburkoló és egyéb, építészeti kerámiákat.

Még nincs vége, lapozz további érdekességekért! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Terror Háza

Terror Háza: Budapest egyik legmegindítóbb múzeuma, melyet évente több százezer magyar és... Tovább

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Európa Magyar Magyarország Történelem