hirdetes

9 játék a 80-as évekből, amiket még ma is imádunk!

ZH

Annak a legendás korszaknak a gyermeke vagy, akik az 1980-as években nőttek fel? Azokban az években még nem volt senki zsebében mobiltelefon, nem hogy a gyerekekében, így kénytelenek voltunk a szórakozás minden más módját megtalálni. Mutatjuk mely játékok voltak a kedvenceink a 80-as években, a legtöbb még ma is sláger!

retro járékok

Játékok a 80-as évekből, amik újra fénykorukat élik

Hadd szánjunk néhány percet arra, hogy nosztalgiázzunk az offline kikapcsolódás utolsó évtizedével kapcsolatban. A következő szerény véleményünk a 80-as években született 9 legjobb játékról, amely emlékezteti a késői generációs X-ket és a korai Y-kat a jó időkre.


GAME BOY

Eredeti márka: Nintendo
Megjelenés éve: 1989 (Japán)

Íme az egyik legnépszerű játék a 80-as évekből. A játékkonzolt gyártó Nintendo által kiadott feljegyzések szerint a Game Boy több mint 118 millió darabot adott el a 80-as évek egyik legjobb játékaként.

A játék először Japánban jelent meg 1989. április 21-én. Ezt követően a játék Amerikában és Európában is ekkortájt jelent meg. A Game Boy lényegében egy pontmátrix képernyővel és kontrollellel rendelkezik. Tartalmazza továbbá az irányítópárnát és az állítható hangerősségű hangszórót.

NINTENDO

Eredeti márka: Nintendo
Megjelenés éve: 1985 (Észak-Amerika)

Úgy gondoljuk, hogy kortársaink nevében beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy a Nintendo miatt kezdődött meg az a kor, hogy egyre kevesebb időt töltünk a szabadban. Az Atari rövid kis kísérlete szórakoztató volt és minden, de a Nintendo bevezette az otthoni játékszórakoztatás bátor új világát. Ki ismerte volna, hogy egy kövér kis vízvezeték-szerelő és a bátyja megalapozhatja a ma 100 milliárd dollárt meghaladó értékű iparágat? A Nintendo azóta beváltotta a millenniumi felnőttek újonnan felfedezett vásárlóerejét és gyengeségét a nosztalgia iránt a Nintendo modernizált verziójának 2016-os újrakiadásával. A „NES Classic Edition” 30 beépített játékot tartalmaz az eredeti rendszerből, és már több millió példányban kelt el belőle és még mindig nem tudjuk legyőzni Mike Tysont a Punch-Outban!!


MONCHICHI

Eredeti márka: Sekiguchi Corporation
Megjelenés éve: 1974 (Japán)


A japán Sekiguchi Corporation istállójából származó Monchichi a 80-as évek vintage kitömött majom babáinak sorát képviseli. Eredetileg Japánban adták ki a 70-es években, de hamarosan világszerte népszerűvé váltak, 1985-től kezdve az Egyesült Államokból, amikor a Mattel engedélyével négy televíziós sorozatot is készítettek Monchichi környékén. Ma még mindig megtalálható a Monchichi majombabák válogatott gyűjteménye az Amazonon és más neves kiskereskedelmi webhelyeken.


ÉN KICSI PÓNIM

Eredeti márka: Hasbro
Megjelenés éve: 1982

Mi lehet aranyosabb, mint egy csomó sokszínű póni, amely könnyeden ugrál a szivárvány felett? A válasz semmi. Éppen ezért több mint 150 milliót adtak el belőlük abban az évtizedben. A fiúkat célzó unokatestvéréhez, He-Manhez hasonlóan az MLP is egy lányok körében népszerű animációs sorozatot inspirált. Ezt követte egy másik, amit aztán egy film követett. Mint sok más itt található elem, a franchise-t is újraélesztették néhányszor a kezdeti bevezetés óta eltelt 30 év alatt, de senki sem vitathatja, hogy ez a 80-as évek vívmánya.

hirdetes

HÁRMAS SAKK

Eredeti márka: Husaria
Megjelenés éve: 1984

Mindannyian tudjuk, hogy a sakkjátszma két ember között zajlik. De az 1980-as években valami egészen mást találtak ki, a háromfős sakkot! Elképesztő, igaz? Mindenki megkapja a maga hadseregét. A játékot egy hatszögletű táblán játszották, 96 négyszögletű cellával.

A szabályok többsége ugyanaz maradt. A királynő hasonló erőkkel bírt, és a többi darab is. A darabok azonban nem tudtak egyszerre két darabot rögzíteni. Ez azt jelenti, hogy ha két gyalog van ugyanabban a sorban, akkor csak az egyiket tudjuk elkapni.

Ez egy játék azoknak, akiknek van türelmük. Ezenkívül a szabályok egy kicsit bonyolultabbak, mint a kétszemélyes sakk esetében. Összességében ez a játék szórakoztató. Ha sikeresen megnyered ezt a játékot, tekintsd magad rendkívül intelligensnek.

hirdetes

DOMINO RALLI

Eredeti márka: Pressman Toys
Megjelenés éve: 80-as évek vége

A Domino Rally egy nagyszerű STEM játék, amelyet a 80-as évek végén találtak fel. A gyerekeknek hosszú dominó pályát kell építeniük úgy, hogy gondosan elhelyezték az összes dominót, és nézték, ahogy eldőlnek, ez volt a játék öröme. Sok türelem kellett hozzá, de minden bizonnyal megérte, és néhány csodálatos dominóversenyt hozott létre, amelyeket ma visszanézhetünk a YouTube-on.

A dominókhoz különféle kiegészítők tartoznak, mint például hidak, golyókkal indított rakéták és egyéb klassz tulajdonságok, mint például egy dominó, ami miatt több másik dominó különböző irányokba esik. A több szett megszerzésének képessége és a kreativitás miatt, amely a hosszú gyűlések építésében, valamint ezeknek az építményeknek és eséseknek a filmezésében rejlik, ez a népszerű 80-as évek játéka még ma is jó eladásokat mutat.

GUESS, WHO?

Eredeti márka: Milton Bradley (jelenleg a Hasbro tulajdona)
Megjelenés éve: Létrehozva 1979-ben, tömegesen terjesztve 1982-től

Egy klasszikus 80-as évekbeli játék, amelyet a gyerekek imádtak. Ez a játék egy széles játék volt, és minden játékos tábláján huszonnégy rajzfilmfigura volt, amelyek fel-le forgathatók. Minden játékosnak ki kellett választania egy kártyát a pakliból, amelyben ezek a karakterek szerepeltek. A játék mottója az volt, hogy kitaláljuk, a másik melyik karakter kártyáját húzta fel. Ehhez kérdéseket tettünk fel a fizikai megjelenésre vonatkozóan. A játék előrehaladtával lefordítod a karaktereket a táblán, ahogy közelebb kerültél annak meghatározásához, hogy az ellenfél melyik karaktere volt. A játék nemcsak szórakoztató volt, hanem segített a gyerekeknek a leírási készségeik fejlesztésében is. Ez a játék talán sosem ment ki a divatból, a gyerekek ma is imádják!

JENGA

Eredeti márka: Leslie Scott Associates (jelenleg a Hasbro tulajdona)
Megjelenés éve: 1982

A Jenga a 80-as évek egyik legnépszerűbb játéka volt, és ma is rendkívül népszerű, több mint 80 millió Jenga-játékkal és 4,3 milliárd Jenga blokkkal, amelyeket világszerte értékesítettek. A játék megköveteli a játékosoktól, hogy legyenek nagyon koncentráltak és kiváló ügyességi készségekkel rendelkezzenek.

Bármennyi ember játszhatja ezt a blokkjátékot, amely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagyszerű. Minél több játékosod van, annál nagyobb kihívást jelent, de ajánlott hatra korlátozni.

A játékosoknak ki kell venniük egy tömböt a toronyból, és vissza kell helyezniük a torony tetejére. A következő játékosnak ugyanezt kell tennie. De a bökkenő az, hogy a toronynak nem szabad ledőlnie. Aki felelős azért, hogy a torony ledőlt, az a vesztes.

RUBIK KOCKA

Eredeti márka: Rubik's Brand Ltd
Megjelenés éve: 1980 (világméretű kereskedelmi kiadás)

Rubik Ernő beteg, beteg ember lehetett. Mi mással magyarázhatnánk egy ilyen kínzásra képes eszköz létrejöttét? Ha Te is olyan vagy, mint mi, akkor valószínűleg azt hitted, van eszed, amíg fel nem vetted azt, ami a történelem legazonnalibban felismerhető hétköznapi geometriájává vált. Bár már nem annyira előkelő helyen áll a boltok polcain, mint fénykorában, határozottan még mindig olyan frusztráló, és minden bizonnyal megállja a helyét a játékhírességek csarnokában. Sőt, saját rendezvénye is van a World Cube Association által szervezett rejtvényversenyeken.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kalocsai hímzés

Kalocsai hímzés: A kalocsai hímzés elnevezés Kalocsa városában és környékén készült... Tovább

Dessewffy Arisztid

Dessewffy Arisztid: Cserneki és tarkeöi Dessewffy Arisztid honvéd vezérőrnagy, az aradi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!