hirdetes

Konyhák a 80-as évekből – Kinek nosztalgikus a látvány?

ZH

Emlékezz vissza, milyen is volt a régi konyhátok a szülői házban! Nálatok is linóleum fedte a padlót, viaszos vászon fedte az étkező asztalt, a falról pedig díszkancsók és dísztányérok lógtak? Most egy kicsit visszamegyünk az időben és visszaidézzük hogyan is néztek ki a konyháink a 80-as években!

retro konyha

Konyhák a 80-as évekből


A rendszerváltás után elkezdődtek az államosítási munkálatok, ami azt eredményezte, hogy mindenünk egy adott divatirányzat szerint nézett ki. Mivel mindenki egy helyről, a Skálából vagy a Sugárból öltözködött, ezért a ruházatunkban rengeteg közös vonás volt, de nem volt ez másképp a lakberendezési tárgyainkkal sem! Nem volt olyan konyha a 80-as években ahol ne linóleum lett volna a padlón vagy ne a színes konyhabútorok köszöntek volna vissza a háziasszonyokra. De nosztalgiázzunk egy kicsit és nézzük meg milyenek is voltak ezek a konyhák a 80-as évek ideje alatt.

Így néztek ki a konyhák Magyarországon a 80-as években


A rendszerváltás és a Kádár-korszak legnépszerűbb padlóburkolatának számított a linóleum, amit nem csak a konyhába, de akár az egész lakás padlójára helyeztek, sőt a legtöbb állami intézményben még a mai napig ez a burkolat van. De miért is szerették ezt annyira? Könnyen méretre lehetett vágni és egyszerű volt lerakni is, akár egy szőnyeget. A tisztítás terén is egyszerű volt a kezelhetősége, hiszen csak felkellett mosni és már meg is voltunk a takarításával.  Annak idején még így is reklámozták, hogy válasszunk linóleumot a könnyen tisztítható konyháért. A linóleum használat igen sokáig tartott míg kikopott a divatból.

hirdetes

A színes konyhabútorok


A legtöbbünk konyhájában gyerekkorunkból visszaemlékezve halvány zöld színű konyhabútorok helyezkedtek el, akár csak a kórházak falainak árnyalata. De kedvelt szín volt még a bútorkészítőknél még a piros és a narancssárga is.

hirdetes
 

A háziasszonyok kedvence, a viaszos vászon

Bár ma már elég változatos mintákkal és tetszetős kinézettel tudunk ilyen viaszos vásznakat vásárolni, a 80-as években sokkal inkább a funkcionalitáson volt a hangsúly. A háziasszonyok imádták, hiszen olyan egyszerű volt így rendet tartani az étkezőben. Volt-nincs meggyszósz folt, viszlát szétfröcskölődött pörköltszaft, és még a kiömlött vörösbor se tett benne kárt.
 

Forrás: Fortepan / Faragó György

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyurkó-lápai-barlang

Gyurkó-lápai-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az... Tovább

Eger

Eger: Eger megyei jogú város az Észak-Magyarország-régióban, Heves megye és az Egri járás... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!