hirdetes

A 80-as évek hihetetlen divatja

Pi, ZH

Mai szemmel nézve hihetetlennek -nézve a régi fotókat, felvételeket, videókat- tűnik az, hogy anno, a 70-es, 80-as években milyen ruhákban jártak az emberek. Ennek jártunk utána.

Így jártak anno az emberek

A divat körforgása örök. Színek, anyagok, formák lesznek felkapottak, hogy aztán a következő szezonra már „ciki” legyen hordani ugyan azt a felsőt, nadrágot. Persze a férfi és a női divat elkülönül, de az is biztos, hogy a ma divatos felfogás szerint ez a határvonal már nem olyan vastag.

Ez a cikk azonban nem arról szól, hogy milyen a mai világ, hanem arról, hogy miket hordtak szüleink anno. Ruhák, frizurák, sminkek, fülbevalók-jöjjön hát a 70-es, 80-as évek divirányzata!

Elég manapság felmenni a legnépszerűbb videómegosztó oldalra, ott beírni a keresőbe egy régi keresett zeneszám címét és a zenei élmény mellett azt látjuk, hogy annak idején mennyire másként gondolkoztak a divatról. Sőt, szokás még kinevetni egyes ruhadarabokat, a 80-as években feltörő férfi fülbevaló mániát és még hosszasan sorolhatnánk.

hirdetes
A 80-as évek egyértelműen a lázadásról szólt. Talán a politikai változás előszelei, talán a felkapottá váló punk és egyéb „keményebb” zenét játszó zenekarok, vagy a nyitottabb témákat feszegető filmek illetve reklámok hatására volt mindez tetten érhető. 


Bejöttek a divatba az élénk színek, a tupírozott, dauerolt hajak, a mind a két fülben hordott fülbevalók (férfiak esetében nyilván), melyek gyakran keresztek voltak. A farmeranyag népszerűsége soha nem látott magaslatokba emelkedett. Egész egyszerűen elképzelhetetlen volt olyan ruhanemű, kiegészítő, melyet ne farmerból gyártottak volna ezekben az időkben. Mindegy volt, hogy ez nadrág, ing, táska, sapka volt – jó eséllyel farmerból gyártották.

hirdetes
Divat volt a bő, majd a szaggatott ruha, a nagy övek a neon és a kötött lábszárvédő, a nejlon melegítő.
Jó ezek voltak a ruhák. DE milyen volt a hajviselet. Az sem volt sokkal másabb. Mai szemmel nézve az is több, mint furcsa volt, A hajakra a dauer, a hullámosítás és a lehetetlen szőkére festés volt a jellemző. A smink harsány, feltűnő volt, rúzs leginkább sötét volt, a csokoládétól a skarlátvörösig.
Kinek mi ugrik be? Akik átélték ezeket az időket, azoknak visszajöttek az emlékek? Akik nem, azok mit szólnának ehhez manapság? Van egy jó vagy rossz hírünk ehhez kapcsolódóan: a divat olyan mint egy körforgás. Előbb vagy utóbb, de minden visszatér.

Fotók:
Fortepan / Bauer Sándor
Fortepan / Magyar Rendőr
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ipoly

Ipoly: A nagy magyarországi folyók egyike. Az Ipoly egy folyó Szlovákiában és Magyarországon,... Tovább

Dráva

Dráva: A nagy magyarországi folyók egyike. A Dráva a Duna jobb oldali mellékfolyója 40 095... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!