hirdetes

A ’70-es évek legviccesebb ruhaneműi - te felvennéd őket ma?

Rékka, ZH

A világ, és vele együtt a divat is folyamatosan változik, egyfelől, mert igény van a mindig újra, másfelől, mert egyes darabokról idővel kiderül, hogy mégsem olyan praktikusak vagy csinosak. Persze vannak sikersztorik is, amik a mindenkori divat részévé válnak, de rengeteg olyan is akad, ami egykor trendi volt, ma viszont már csak nevetünk, vagy épp szörnyülködünk rajta. Nézzük, melyek voltak a legviccesebb ruhadarabok a ’70-es években!

A patchwork minta nagy kedvenc volt

Trapéz szárak

A hetvenes évek egyik legmeghatározóbb divat húzása volt a trapéz szárak elterjedése. Trapéz nadrágot hordtak nők és férfiak egyaránt, ezek gyakran voltak mintásak, sőt, flitterrel kivarrtak is. Akkoriban megszokott és trendi volt, mai szemmel nézve viszont egy trapéznadrágos férfi inkább vicces benyomást kelt.

Kezeslábas

Szintén unisex divatcikkek voltak a kezeslábasok. Ezek az overallok gyakran neonszín, műszálas anyagokból készültek. Ugyan ma is találkozni tornadresszekkel, akkoriban azonban az ilyen kezeslábasokat férfiak és nők egyaránt viselték – méghozzá az utcán. Mai szemmel nézve ez is inkább komikus, mint sikkes.

Fejpánt

Jó, a fejpántok azért nem tűntek el, de manapság elsősorban sportoláshoz szokták viselni, és fontos funkciót tölt be. A ’70-es években ez azonban épp olyan kiegészítő volt, mint manapság a hajpánt. Ha ma szembejön valaki az utcán ilyen fejpántot viselve, de láthatóan nem az edzés okán, az bizony kiválthat furcsálló tekinteteket és bújtatott mosolyokat.

Patchwork minta

A patchwork minta nem kopott ki teljesen a divatból, de ma már a „kevesebb néha több” elv alapján használják, például bútorok textíliájához. A hetvenes években rengeteg ilyen szoknya és pulóver volt látható az utcán, ami akkor természetesen hatott, mai szemmel viszont túlságosan sok, így inkább komikus, mint divatos.

hirdetes

Sortok

A ’70-es években népszerű sortok, különösen a férfiaknak készültek, mai szemmel nem csak vicces, de akár zavarba ejtő is. Nagyon, nagyon rövid nacikról van szó, a szabásuknak köszönhetően pedig a férfi lábakat olyan módon mutatta, amit ma nem tartanánk vonzónak. Ezek között akadtak, amelyeket sportoláshoz, például futáshoz találtak ki, ezeknek megvolt a maga funkciója, de olyanokat is találni, amik rendes, utcai viseletként voltak árusítva.

Magastalpú cipő

Ugyancsak a hetvenes évek nagy vívmánya és népszerű divatcikke volt a magastalpú cipő. Ez valahol a magassarkú egy változata, csak sokkal könnyebb benne járni, állni, mert a talp ugyanolyan pozícióban van, mint egy normális cipőben, míg a magassarkúnál lábujjhegyen áll a viselője. Azonban a magastalpú cipők sem voltak túl biztonságosak, elég sok baleset történt, amikor a viselője nem volt a helyzet magaslatán (szó szerint). Ugyan ez a viselet manapság is fellelhető, a mai magastalpú cipők kevésbé magasak és ergonomiailag is jobb a kialakításuk.

hirdetes

Kis sarok a cipőn

A ’70-es évek férfidivatjának újabb gyöngyszeme: cipő kis sarokkal. A mai társadalomban ez azért is tűnik viccesnek, mert manapság a cipősarok a nőiesség, és nem a férfiasság jelképe. Ugyan sok férfi tartásán javított ez a cipő, összeségében talán szerencsésebb, hogy mára már nem örvendenek ezek a sarkok olyan népszerűségnek, mint negyven éve.

Dzsörzénadrág

Ilyen nadrágokat ma is lehet látni, ám a maiaknak egészen más a szabása és általában az anyaga is. A hetvenes években divatos dzsörzénadrágok azonban mai szemmel nagyon is viccesek; a színek és anyagok, amiket akkoriban használtak, ma már egyáltalán nem tűnnek trendinek, és a szabások is nagy változáson mentek keresztül, például más magasságig szokás felhúzni egy nadrágot.

Azért voltak csinos darabjai is ennek az időszaknak, ha érdekel néhány igazán divatos szett, nézd meg alábbi galériánkat!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Margitsziget

Margitsziget: A Margit-sziget a Duna egyik szigete Budapest területén, Margitsziget néven a... Tovább

Bőrmívesség

Bőrmívesség: A magyar kultúra egyik meghatározó része a bőrdíszművesség. Azonban nem csak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró