hirdetes

A tündérek lakta Boldogkői vár legendája

VN

Sokak szerint hazánk egyik legszebb vidéke e táj, ahol a Boldogkői Vár magasodik. De vajon mitől ilyen boldog Boldogkő? Mit kell tudni a várról, és legfőképpen annak legendájáról?

Boldogkői vár legendája

A Boldogkői vár története

A boldogkői vár a Hernád folyó völgyének keleti oldalán, Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő sziklaszirten álló középkori vár, amit nagyon-nagyon megéri felkeresni, mert valami elképesztően szép látvány messziről, közelről, és belülről is, nem véletlenül az Országos Kéktúra egyik legnépszerűbb állomása. Ráadásul a miocénben keletkezett andezittufa Bodókő-hegy, melyen a vár áll, a Zempléni Tájvédelmi Körzet része. Magának a várnak elég izgalmas története van, ugyanis sok tulajdonos keze alatt megfordult a történelem folyamán. A még mai is kitűnő állapotban lévő vár, még a tatárjárás idején keletkezett, és azóta bizony-bizony eltelt néhány év, ami alatt történt vele egy, s más. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető, sőt mi több a vár építésének pontos idejét sem lehet pontosan tudni, csupán azt, hogy legelőször 1282-ben említik oklevélben. 

hirdetes

A Boldogkői vár legendája

De nem is untatlak titeket felesleges részletekkel, hogy mikor, miért, kinek a kezére szállt a vár, inkább beszélgessünk érdekesebb témákról, mint például arról, hogy miért boldog Boldogkő, vagy, hogy mi a helyzet a tündérekkel. Boldogkő vára hazánk egyik kiemelt látványossága, egy igazi ikonikus hely, ami sok-sok embert elvarázsolt már. Folyamatosan megy a vita róla, hogy vajon melyik hazánk legszebb vára, és ha ezt mi most itt nem is döntjük el, sőt még csak véleményt sem alkotunk róla, hiszen mindenkinek joga van saját véleményt alkotni róla, azt azért kijelenthetjük, hogy a Boldogkői vár hazánk legszebb fekvésű vára. És egy ilyen szép fekvésű várhoz, kell, hogy tartozzon egy szép legenda! Mutatjuk is a Boldogkői vár legendáját a következő oldalon!

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai:  Magyarország és Szlovákia területén... Tovább

Polányi János

Polányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1986-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!