hirdetes

Egy igazi kincset találtunk: Csodás kirándulás Cseszneken

Oláh Tamás, ZH

Csesznek egy összesen 547 fővel rendelkező falucska Veszprém megyében. A falu apró mérete ne tévesszen meg senkit, ugyanis rengeteg élményt kínál a turisták számára. Magyarország kevésbé ismert látványosságai közé tartozik, ami így is pozitív hatással van turizmusára, hiszen sokan pont azért érkeznek ide, hogy egy felhőtlen és zavartalan kikapcsolódásra tegyenek szert.

Bakony- Cseszneki kirándulás

Pontosan hogyan is közelíthetjük meg Cseszneket?

Budapestről a legrövidebb út az M1-es autópályán vezet Bicskéig, onnan pedig több kisebb településen áthaladva érhetjük el úticélunkat. Autóbusszal csak akkor van lehetőségünk közvetlenjáratra szállni, ha Zircről, Veszprémből vagy Győrből indulunk, viszont természetesen a fővárosból is eljuthatunk Csesznekre, ezesetben azonban érdemes zirci átszállást választani. Vonattal talán a legnehezebb megközelíteni a települést, ám az igazi kalandorokat ez sem fogja eltántorítani. Veszprémből/Győrből a Porva-Csesznek állomáson kell leszállnunk, onnan pedig egy kb. 6 km-es gyalogút vezet az erdőn keresztül a faluig.


Ismerkedjünk meg kicsit Csesznek látványosságaival, érdekességeivel és néhány szabadidőstevékenységgel!

hirdetes

A desztináció egyik legkiemelkedőbb vonzereje a Cseszneki vár. A XIII. század közepén épült, a nagy várépítések korszakában, a tatárjárás után. Az évszázadok során rendkívül sok ember tulajdonában állt, mígnem az utolsó birtokosai az Eszterházy grófok, 1780 körül elköltöztek onnan. 30 év elteltével súlyos földrengések és tűzvészek teljesen lakhatatlanná tették a várat. Érdemes ide ellátogatni, ha a közelben járunk, hogy megcsodáljuk a nagyjából XVI. századbeli romokat, illetve a várból nyíló páratlan panorámát. 

Az erődítmény közelében találhatók, 2013 óta, Magyarország első via ferrata útvonalai is. Így az extrémebb sportok kedvelői is találhatnak maguknak szórakozási lehetőséget. Található itt C, azaz közepes erősségű, D, és E besorolású út is.

hirdetes
Csesznek jelentős falusi turizmussal rendelkezik. Számos különleges vendégház áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk itt megszállni, hogy testközelből átérezhessük az igazi vidéki nyugalmat és harmóniát. Ellátogathatunk a helyi Falumúzeumba vagy a Milleniumi-kertbe is. Utóbbi tradicionális helyszíne ünnepi megemlékezéseknek.
Továbbá van lehetőségünk kerékpárral körbejárni a térséget, gyalogtúrákon részt venni vagy akár lovagolni is. Megismerkedhetünk az egyedi állat- és növényvilággal és kicsit visszatérhetünk a gyökereinkhez, a természethez.
Mivel Csesznek a Bakonyban található sokféle túraútvonal közül választhatunk, ha kirándulni szeretnénk. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Memento Park

Memento Park: szabadtéri múzeum Budapest XXII. kerületében, amely a magyarországi szocializmus... Tovább

Országgyűlési Könyvtár

A könyvtárt a törvényhozó munka támogatására az 1860-as évek végén a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás
X
Kövess minket facebookon!