hirdetes

Hogyan hat a cukor a fogaidra és miért kéne már tényleg csökkentened a fogyasztását?

ZH

Mindannyian egyre többet tanulunk arról, hogy a nagy mennyiségű cukor fogyasztása milyen pusztítást végezhet általános egészségi állapotunkon. És ha valaha is jártál már fogorvosnál, akkor biztosan hallottad, hogy a cukor milyen pusztító hatással lehet a fogaidra és a szájüregi egészségedre is.

lyukas fog kialakulása

A cukor hatása a fogakra

A cukorfogyasztás elleni figyelmeztetések mellett viszont hallottad már, hogy a cukor miért lehet ennyire káros? A cukor nagyon sok étel és ital részét képezi, ezért fontos megérteni, miért kerüld el őket a lehető legjobban. Íme néhány információ arról, hogy a cukor tényleg káros a szájüreg egészségére, és mit lehet tenni ez ellen.

A szád, mint csatatér – A cukor mint támadó

A szád a belépési pontja annak, amit a testedbe juttatsz. Minden elfogyasztott étel (energia) és ital (hidratálás) a szájon keresztül jut be, így a száj csatatérként működik a jótékony és káros baktériumok között. Számos tanulmány kimutatta, hogy ezen káros baktériumok némelyike savat termel a szájban, amikor cukorral találkozik és megemészti azt. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor cukrot fogyasztasz, ezek a baktériumok egyre több savat termelnek, ami felfalja a fogaidat.

A nyál leküzdi ezt a kárt, de a nagy mennyiségű cukor fogyasztása azt jelenti, hogy több sav van, mint amennyit a nyál egyedül elbír. A fogakat érő savtámadások ismétlődő ciklusa ásványi anyagok elvesztését okozza a fogak körüli fényes, védőrétegben, az úgynevezett zománcban. Idővel ez a sav gyengíti és tönkreteszi a zománcot, üreget képezve és a fogszuvasodás kezelése elkerülhetetlenné válik.
 

A cukor megváltoztatja a száj savasságát

A szájban található baktériumok két pusztító típusa a Streptococcus mutans és a Streptococcus sobrinus. Mindkét típusú baktérium cukorral táplálkozik, és lepedéket képez, amely ragadós anyag, amelyet a fogorvosok megtisztítanak a fogakról egy rutinlátogatás során. Ha ezt a lepedéket hagyjuk a fogainkon ülni, és nem mossuk le fogmosással, akkor előbb-utóbb savas lesz, és felemészti a fogzománcot.

hirdetes

A cukor vonzza a rossz baktériumokat

A zománc evősavainak létrehozása mellett a cukor vonzza az apró baktériumokat, amelyek ínygyulladást és ínybetegséget okoznak. Ezek a betegségek azt eredményezhetik, hogy az íny eltávolodik a fogaktól, és tönkretehetik a fogakat a helyükön tartó védőszöveteket.

 

A szilárd cukrok hatása a fogakra

A cukor több ételben van, mint gondolnád. Vannak természetes cukorforrások, mint például a gyümölcsök, zöldségek és a méz, de cukrot fogyaszthatsz olyan szokásos harapnivalókkal, mint a chips és a sütemény. A nagy mennyiségű fehér feldolgozott cukrot tartalmazó élelmiszerek különösen károsak, mivel ezek az ételek ragacsos maradékot hagynak a fogainkon, amely túl erős ahhoz, hogy a nyál kimosódjon. Ezt a maradékot csak fogmosással, fogselymekkel, szájvízzel és fogtisztítással távolíthatjuk el.

Bár minden cukorfogyasztásnál mértékletességet kell gyakorolni, a magas cukortartalmú ételek gyakori nassolása megnöveli az időt, amíg a fogak ki vannak téve e savak oldó hatásának. Ez fogszuvasodást okoz.

A cukros italok hatása a fogakra

A cukros italok fogyasztása még pusztítóbb hatással lehet a fogakra, mint a cukros ételek fogyasztása. A cukorbevitel mellett sok italnak, például a szódának megvan a maga savassága, amely káros a fogakra, valamint a cukor által termelt savakból is többet viszünk be. Egy 2014-ben publikált finn tanulmány szerint a napi egy vagy két cukorral édesített ital fogyasztása 31 százalékkal nagyobb kockázatot jelent a fogszuvasodás kialakulásához.

Különösen károsak a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó italok. Ez az édesítőanyag, amely számos üdítőitalban és cukorral édesített italban megtalálható, beborítja a szájat a méreganyagokkal, és ragacsos réteget képez az egész szájon. Ezen a rétegen baktériumok szaporodnak, savakat hozva létre és üregeket okozva.

hirdetes

Fogszuvasodást okozó cukros ételek és italok

Olyan sok ételben és italban van cukor, amit fogyasztasz, hogy túlzottan nehéznek tűnik megtalálni a módját, hogyan szabadítsd meg a felesleges cukrot az étrendedből. Kezdheted azonban a legkárosabb változattal, a feldolgozott vagy finomítottcukorral, mint például az édességben, fagylaltban, burgonya chipsben, előre csomagolt rágcsálnivalókban és szódában találhatóak. Ehelyett próbálj meg több rostban és fehérjében gazdag ételt enni, például dióféléket, sajtot és leveles zöldségeket, hogy elősegítsd a fogak erősségét.

Ezenkívül az olyan zöldségek, mint a sárgarépa és a zeller, még jobbak a fogak számára, mivel természetesen eltávolítják a lepedéket és a baktériumokat a fogak felszínéről. A sok víz fogyasztása étkezés közben és után elősegíti a nyáltermelést, és megtisztítja a szájat a baktériumoktól és az élelmiszer-részecskéktől.

Míg a nagy mennyiségű cukor fogyasztása káros a szájüregi és az általános egészségre nézve, a xilit nevű cukorhelyettesítő fogyasztása segíthet megelőzni az üregeket okozó baktériumokat. Ez a cukros alkoholtartalmú anyag általában megtalálható a cukormentes gumiban, a cukormentes mentában és a különböző típusú fogkrémekben.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pákozdi csata

Pákozdi csata: Az 1848-49 es Szabadságharc egyik jelentős ütközete volt. Az egyik oldalon a... Tovább

Zsolnay Kulturális Negyed

 A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek