hirdetes

Ez az 5 dolog, amiről nem gondoltad volna, de a leginkább fogszuvasodást okoz

Juhász Nóra Szederke

Azt mondják, hogy a cukor káros a fogainkra, ezért korlátozni kell, ha egészségesen akarjuk tartani fogainkat. Tudjuk-e azonban, hogy valójában miért tesszük ezeket? Gyakran előfordul, hogy a fogászati rutinokat már fiatal korunkban belénk oltják, így soha nem kérdezzük meg, miért. Most ezt a kérdést megválaszoljuk nektek.

a fogszuvasodás okai

A fogszuvasodás megelőzésesnek fontossága

Egyszerűen fogalmazva, a „miért” az üregek okainak kezelése. A megelőző ellátás nagy része annak megértése, hogy mi okozza a fogszuvasodást, így nyilvánvalóvá válik a megelőző ellátás „miértje”. Annak érdekében, hogy segítsünk megérteni, miért olyan fontos a fogápolás, íme öt olyan dolog, amely fogszuvasodást okoz:

A fogszuvasodás okozói -Baktériumok

Mind az ínybetegségeket, mind a fogszuvasodást baktériumok okozzák. Szájunk természetesen tartalmaz streptococcus mutans nevű baktériumokat. Bár a baktériumok a természetben is előfordulnak, még mindig problémákat okozhatnak, ha nem szabályozzák a szánkban lévő baktériumok számát. Mindegyik baktérium ételmaradékkal táplálkozik, majd savas salakanyagot bocsát ki. Ha nagy mennyiségű baktérium él ugyanazon a területen, ez többszörös savas támadást eredményez a fogakon. Ez a sav végül erodálja a fogzománcot, és fogüreget okoz.

A fogszuvasodás élelmiszere, a cukor

A cukrok a baktériumok számára legkedveltebb élelmiszerek, és a szájban lévő baktériumok túlnyomórészt az ételekből és italokból származó cukrokkal táplálkoznak. Étkezés után már 15 perccel a baktériumok el tudják fogyasztani, megemészteni és kiválasztani a cukrokat az étkezésből. Ismétlem, ha ez gyakran megtörténik egy adott területen, az eredmény erodálódott zománc, ami üreghez vezethet.

hirdetes

A fogszuvasodás baktériumainak élővilága

A plakk, másnéven lepedék, ideális élőhelyként szolgál a baktériumok életéhez, evéséhez és szaporodásához. Ez egy színtelen film, amely a zománc felületén található, nem tévesztendő össze a fogkővel, ami sokkal keményebb. Általános szabály, hogy minél több lepedék van a fogaidon, annál nagyobb a kockázata a fogszuvasodás és az ínybetegség kialakulásának.

A fogszuvasodás kialakulása “Parafunkció”-val

A parafunkció minden olyan rendellenes funkció leírására szolgál, amelyre a fogakat nem szánják. Az egyik népszerű parafunkció, amelyet a fogszuvasodás okaként azonosítottak, a fogcsikorgatás és a fogak összeszorítása. Ennek az az oka, hogy a fogak összeszorítása és csikorgatása a zománc kopását okozhatja, ami megkönnyíti a baktériumok erodálódását. Maga a fogcsikorgatás a környezetünk számára és nekünk sem kellemes, minden hanghatás mellett a fogak szuvasodását is elővezetheti.

Bizonyos egészségügyi állapotok

Bizonyos egészségügyi állapotok veszélyt jelenthetnek az általános és szájüregi egészségedre. Például a savas reflux rendellenesség idő előtt lekoptathatja a zománcot, vagy a cukorbetegség növelheti az ínybetegségek kockázatát. Ezenkívül bizonyos betegségek kezelésére használt gyógyszereknek káros fogászati mellékhatásai is lehetnek. Ennek egyik példája a szájszárazság. A nyál elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, mivel szabályozza a szájban lévő baktériumok mennyiségét. Ezáltal sajnos Önhibánkon kívül is szenvedhetünk fogszuvasodás jeleivel vagy konkrét fogszuvasodással is. Megelőzése és a szájhigiénia karbantartása azonban így is fontos. Amennyiben a fogaid egészségét háttérbe szorítod könnyen előfordulhat, hogy fogaid elszuvasodnak sőt ki is eshetnek. Ez végső soron fogimplantátumokhoz vezet majd. A fogimplantátum árak sokkal nagyobb költségekkel járnak, minta még az elején kezelnéd a bajt. Mindenképp érdemes kontrollra járni és ezzel is megelőni a fogszuvasodást. Ha még nem találtad meg a megfelelő fogorvost, akire szívesen rábíznád fogaid egészségét a Móricz Dental szakembereit ajánljuk. Nem csak az év fogászati rendelője (2016) címmel rendelkeznek, hanem a profi szakértelem mellett, barátságos környezetet biztosítanak azoknak, akik félnek vagy nem szeretnek fogorvoshoz járni. Így nem lesz gond a fogorvosoktól való félelmeddel sem, segítenek, hogy legyőzd.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szeptember

Szeptember: az év 9. hónapja, sokak szerint az év legszebb időszaka. Az ősz kezdete, a munka... Tovább

Fátyol-vízesés

Fátyol-vízesés: Magyarország legnagyobb vízeséséről van szó személyében, A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek