hirdetes

Nem a Mount Everest a Föld legmagasabb hegye, és ez nem átverés! Miért?

VN

A Mount Everest lenne valóban a Föld legmagasabb hegye? Igazából ez csak attól függ, hogy hogyan mérjük azt. A Mount Everestnél magasabb hegyek is léteznek, minden csak mérés kérdése!

Nem a Mount Everest a Föld legmagasabb hegye

Mit kell tudni a Mount Everestről?

Amióta Sir Edmund Hillary 1953-ban elérte csúcspontját, kalandorok ezrei indultak útnak, hogy meghódítsák a Mount Everest halálos csúcsát. Manapság elég nagy hangja van a hegynek a magyar médiában is, méghozzá egy sajnálatos tragikus eset, Suhajda Szilárd, kiváló hegymászónk halálának kapcsán. A Mount Everest nevéről sem sikerült még egységesen megegyezni, nemhogy arról, hogy tényleg csúcsa e legmagasabb pont a Földön? A tizenkilencedik században a hegyet George Everestről, India egykori földmérőjéről nevezték el. A tibeti név Chomolungma, ami azt jelenti, hogy „a világ anyaistennője”. A nepáli név Sagarmatha, amelynek többféle jelentése van. Az Everest a „világ legmagasabb hegye” lenyűgöző címnek köszönheti népszerűségét, de valójában nem az – a tudomány szerint nem. A Mount Everest csak akkor számít a legmagasabb hegynek, ha a tengerszinttől mérjük a magasságot. Abba azonban belegondoltatok már, hogy a tenger alatti részekkel mi van? 

hirdetes

Melyik a Föld legmagasabb hegye?

Ha nem az iskolában belénk vert Mount Everest a Föld legmagasabb hegye, akkor melyik? Ez attól függ! A Mount Everest tengerszint feletti magassága a hivatalos mérések szerint 8,848, egyébként több 8000 méter feletti hegy is van, mint Ázsiában. Tengerszint, apropó, miért a tengerszinthez viszonyítunk? Teljesen logikus, ez a már sok-sok évvel ezelőtt kialakított mérés, azonban van vele némi probléma, név szerint az, hogy egyrészt a tengerszint folyamatosan változik, másrészt pedig az, hogy a tenger szintje alatti hegyeket nem igazán lehet ezzel mérni. 

A Föld legmagasabb hegye abszolút számítással

Amennyiben a tengeralatti részeket is számításba vesszük, akkor a Föld legmagasabb hegye nem a Mount Everest, hanem a Hawaiin található Mauna Kea vulkán, ugyanis több mint 10 kilométer magas, a baj csak az, hogy ebből 6000 méter a tenger alatt van - ezt nevezzük abszolút magasságnak. 

hirdetes

A Föld legmagasabb hegye relatív számítással

A relatív számításokkal mérve a legmagasabb hegy a Denali, vagy régi nevén Mount McKinley, ami azért olyan különlegesen, mert relatíve ez emelkedik ki leginkább a környezetéből. A relatív számítás alapja ugyanis az, hogy azt mérik, mennyire emelkedik ki az adott hegy, annak csúcsa a környezetéből. Bár az USA-ban található hegy tengerszint feletti magassága ’csak’ 6168 méter, relatív magassága 6144 méter. A Mount Everest relatív magassága ezzel szemben csupán 3648 méter, hiszen a Tibeti fennsíkon található. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ásványvizeink

Ásványvizeink: Európa az ásványvíz források hazája, Magyarország pedig Európa egyik... Tovább

Ópusztaszer

Ópusztaszer: Ópusztaszer egy község Csongrád megye Kisteleki járásában. A Pusztaszeri... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!