hirdetes

A kávé ma is a mindennapjaink meghatározó része, de régen sem volt ez máshogy!

Bettina

Tudtad, hogy milyen magyar vonatkozása van a kávénak? Esetl arról hallottál már, hogy milyen szerepe volt a kávénak válság helyzetben? És azt tudod-e, hogy hány alkalommal és miért tiltották be a kávét? A cikk mindenre választ ad!

kávé történelme

Ismered ezeket a különleges történeteket a kávékról? Tudtad, hogy a magyar Illy Ferenc milyen meghatározó szerepet töltött be a kávézás történelmében? 

Amikor betiltották a kávét

Tudtad, hogy a történelem során 3 alkalommal betiltották a kávét?

  1. A 16. században először Mekkában 30 évre betiltották a kávézgatást.
  2. Néha nem csak a kávét, a kávéházat is betiltották. Így például anglia uralkodója, II. Károly 1675-ben betiltotta a kávéházakat, hogy megakadályozza a nép politikai szervezkedését – sikertelenül. Sajnos megbukott szegény, mint uralkodó, bár erről valószínűleg nem a kávé tehet.
  3. 1677-ben Nagy Frigyes porosz király is betiltotta a kávét, mivel az akkor újdonságnak számító ital hatására olyan mértékben áramlott ki a pénz az országból hogy érezhetően negatív hatással volt a gazdaságra. Ez a projekt sem sikerült túl jól, a németek azóta is Európa egyik legnagyobb kávéfogyasztó nemzete.
  4. hirdetes

Válság

A barna arany, néha barnaszén helyett is megteszi. A nagy gazdasági világválság idején a gőzmozdonyokat az eladhatatlan búza mellett kávéval is fűtötték. Tragikus…

Elnöki ügy!

Az instant kávé forgalmazását George Washington, az első amerikai elnök névrokonának cége kezdte el 1910-ben.

Forradalmi eljárás

hirdetesNem csak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el.

Magyar vonatkozás
 

Méltatlanul elsikkadt tény a kávé történetében, és különösen a magyar kávé történetében Illy Ferenc. Pedig Illy Ferencnek különleges a sztorija. Magyarként épített kávés világcéget, és számos kávéipari újdonságot köthetünk a nevéhez.  1935-ben Illetta névvel levédte találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Puskin mozi

Puskin mozi: A mai Puskin elődje a Magyar Világ kávéház volt. 1926-tól a Mezőgazdasági... Tovább

Székelyudvarhely

Székelyudvarhely megyei jogú város Romániában Hargita megyében. Szokás a legmagyarabb... Tovább

Tovább a lexikonra