hirdetes

A körhinta örökre megállt. Törőcsik Mari emlékére.

Bettina

A már gyerekként is bátor Törőcsik, akire a II. világháború alatt egy repülőről lőttek rá. Ő ekkor még csak gyerek volt, és csodálni akarta a magasan szálló gépeket… 

Törőcsik Mari

 

Hogy is lett színész Törőcsikből?Törőcsik Mari Heves megyében, a Tiszától nem messze fekvő Pély nevű faluban született 1935. november 23-án. Pélyen pedig megtanultak az emberek élni, ha élni akartak. Ugyanis Pély falu az idők során többször is elnéptelenedett, megélt ez a falu nagyon sok mindent. Az elnéptelenedése kétszer a török miatt, majd később 1869-ben egy szörnyű tűzvész miatt, ezután meg 1888-ban pedig az árvíz tette teljesen élhetetlenné a kis falut.  Azzal, hogy a Tiszta minden évben 2 alkalommal elöntötte települést, pedig megtanultak élni Pély falu lakói. Törőcsik egy sokgyerek családban nőtt fel.

 

Harmadikos közgazdasági gimnazista volt, amikor kieszelte, hogy  felvételizik a színművészeti főiskolára, igaz, hogy verset nem szeretett mondani. Még csak másodéves volt, amikor a rendező Fábri Zoltán egy fiatal parasztlány szerepre keresett egy megfelelő karaktert a Körhinta című filmjéhez. Aztán jött Törőcsik, meglátta és nem halogatott. Fábrinak viszont nem tetszett a Törőcsik Mariann név, mivel akkoriban már volt egy neves Marianne nevű színésznő, Krencsey Marianne, ezért javasolta neki a Mari nevet. Sőt még azt is, hogy a Törőcsiket is változtassa meg, de ebbe már nem ment bele.

hirdetes

 

1956-ban Ruttkai Éva három filmben szerepelt. 1957-ben Bara Margit négy filmmel lett első. 1958-ban Törőcsik és Bara három-három alkotásban alakított főszerepet, 1959-re viszont Törőcsik lett a listavezető, négy filmes főszereppel.

 

 

10 elgondolkodtató és szívmelengető idézet Törőcsik Maritól!

 1. Az ember fiatalon sok mindent könnyedén átlép. Akkor még meg kell teremtenie önmagát. Így, hogy kifele megyek az életből, így viszont már rettenetesen fáj az emberi szenvedés.
 2. A színész addig él, amíg van ember, aki látta színpadon.
 3. A nyolcvanharmadik évemet taposom, illetve fordítva kell mondani helyesen, hogy a nyolcvanharmadik év tapos engem.
 4. A baloldaliság nekem szolidaritás az alul levőkkel, a szerencsétlenekkel, a nehéz sorsúakkal, azokkal, akiket félrelöknek az útból.
 5. hirdetes
 6. Az ember soha nem lesz igazán jó a pályán, ha elégedett önmagával. Nincs az a sikeres pálya, ahol ne lehetne elhullani négyszer-ötször.
 7. Aki valamifajta művészettel foglalkozik, annak szerencse nélkül nem megy.
 8. A színésztől nem lehet elvenni az alapegyéniségét, mert akkor meghal. A színész csak abban a szerepkörben létezhet, amit lényegében önmagában hordoz. És annyit ér, amennyit a saját belső tartalma.
 9. Ma az a divat, hogy mindenki magával foglalkozik. Tönkretettük a Földet, de remélem, még épp idejében rájövünk, hogy egymáson segíteni is jó.
 10. Csak akkor fognak szeretni, ha én magam szeretni tudok. Érted? A lényeg, hogy te tudjál szeretni!
 11. Tudnom kell, hogy a társam olyan erő mellettem, akihez bármikor fordulhatok, akitől bármikor, bármire választ kapok, és akit nem lehet csak úgy átugrani, mert ha igen, akkor el fogok menni tőle.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Gárdonyi Géza magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a... Tovább

Magyar kutyák

Magyar kutyák: alapvetően 9 tisztán magyar kutyafajtát ismernek el világszerte: Drótszőrű... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyarország Magyarság