hirdetes

A kormány hiába lazít, mi nem bízhatjuk el magunkat!

Bettina

A kormány úgy gondolja, hogy 2,5 millió ember elég, hogy lazítson a korlátozásokon, de mi még ettől ne bízzuk el magunkat!

Szembe a valósággal

Beoltották 2,5 millió magyart!


Ez dicséretesen magas szám, de szinte érthetetlen, miért ehhez kötötte a kormány a lazítás megkezdését. 

 


A járvány harmadik hulláma továbbra is tetőzik, a kórházakon hatalmas a terhelés, ami tovább fokozódhat, ha új lendületet kap a vírus.A lazítás miatt azok a fiatalok találkozhatnak többet, akik nincsenek beoltva, vagy nem rég lettek oltva, de nem védettek. Bár újra mehetünk kozmatikushoz és fodrászhoz, és este tízig szervezhetünk találkozókat a szabadban, továbbra is érdemes óvatosnak lennünk. Minden beadott vakcina boldog pillanat a járványban, így az is, hogy összességében már 2,5 millióan megkapták legalább az első oltásukat a tegnapi nappal. Ez nemzetközi szinten is kimagasló, az Európai Unióban csak Máltán nagyobb az oltottsági arány, mint Magyarországon. 

A kormány az oltásokat egy bűvös számhoz kötötte, amit amint elérünk, abban az esetben lazítani fognak a korlátozásokon. Ezt meg is tették, ahogy ígérték! A 2,5 millió oltáshoz kötött korlátozások lazítását másnaptól fogva vezetik be. Mostantól este 10-kor kezdődik a kijárási tilalom, tovább lehetnek nyitva a boltok, és újranyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatások is. Orbán Viktor indoklása szerint 2,5 millió oltás kell ahhoz, hogy sorra kerüljön minden 65 év feletti, aki regisztrált. “Mindig vannak új és új regisztrálók, dinamikus helyzet ez, tehát nincs soha sem végleges szám” - tette hozzá március 19-én, a 2,5 milliós cél azonban változatlan maradt. 

hirdetes

Müller Cecília azt nyilatkozta, hogy a 65 év felettiek 85 százaléka kapta meg az oltást. Ez valószínűleg csak a regisztráltakra vonatkozik. Múlt heti nyilatkozata szerint összesen 1,5 millió 65 év feletti regisztrált az oltásra, vagyis az eredeti ígéretet csak úgy tarthatták be, ha délutánra beoltottak 225 ezer embert. 

A teljes időskorú népesség ennél jóval kisebb arányban jutott vakcinához, az szinte biztos. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) néhány napos késéssel követi a különböző korosztályok oltottsági arányát, figyelembe veszi azokat is, akik nem regisztráltak. Ez alapján a 60-69 évesek felét oltották be, az idősebbeknek pedig 60-70 százalékát. Előbbi európai szinten is magasnak számít, de a táblázatból látszik, hogy néhány országban már szinte mindenkit beoltottak a 80 feletti korosztályból. Viszont ettől függetlenül, a poitívan növekvő oltáshelyzet ellenére is nehéz értelmezhető magyarázatot találni, hogy miért épp a 2,5 milliós számhoz kötötte a kormány a lazítás kezdetét. A jelek szerint bizonyára már a harmadik hullám tetején vagyunk, ez a tető nagyon magasan van, és sokáig tarthat, mire elindulunk lefelé. Még mindig 12 ezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Ez lakosságarányosan nézve nemzetközileg is kimagasló. Még mindig majdnem 1500-an vannak lélegeztetőgépen, és minden negyedik-ötödik teszt pozitívm eredményt mutat ki. 

hirdetes

Mire jó a lazítás, ha nem számíthatunk továbbra sem pozitív változásokra?

A cikk folytatását a követkőz oldalon olvashatod!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Világörökség

Világörökség: A világon számtalan világörökségi helyszín található, melyek közül... Tovább

Fafaragás

Fafaragás: Az építészetben is nagy jelentősége van a díszítő jellegű fafaragásnak, igazi... Tovább

Tovább a lexikonra
Külföld
X
Kövess minket facebookon!