hirdetes

A koronavírus nem egy erősebb influenza! - Szakértői vélemény

VN

Több, mint 38 ezer halálos áldozatot követelt már az új koronavírus néven nyilvántartott COVID-19 járvány a kemény intézkedések mellett is, mióta a tavaly év végén Kínában kirobbant. Ennek ellenére még mindig vannak olyanok, akik szerint nem kell komolyan venni, hiszen ez csak egy erősebb tünetekkel járó influenza. Pedig az az igazság, hogy a koronavírus, nagyon nem egy influenzához hasonlítható vírus, egy szegedi orvos nyolc pontban foglalta össze miért.

A koronavírus ezért nem influenza

1. Fertőzőképesség

A koronavírusnak sajnos nagyobb a fertőzőképessége, mint a hagyományos influenzának. Talán ez az egyik fő oka annak is, hogy ilyen robbanás szerűén kezdett el terjedni, a koronavírussal regisztrált fertőzöttek száma ugyanis már majdnem 800 000 fő. Az orvos szerint egy influenzás átlagosan 1,3 embert fertőz meg, míg egy COVID-19-cel fertőzött személy 3,4-et. Ha mellé rakunk egy százas-vagy ezres-netán tízezres szorzót, akkor láthatjuk a drasztikus különbséget. És ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy ha több ember fertőződik meg, akkor több ember is adja át 3,4 főnek.

2. Lefolyás

Sokan voltunk már influenzások, tudjuk, hogy nem kellemes, és nem is rövid idő átesni rajt, körülbelül egy 7 mire kigyógyulunk. De az új koronavírus okozta fertőzés még ennél is tovább, 24-34 napig. Ugye, hogy nem influenza?

3. Súlyosság

Bár nagyon sokan szoktak azzal is dobálózni, hogy bizony az influenzának is lehetnek súlyos tünetei, is vannak olyanok, akik bele is halnak. Ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, az influenzás betegek csupán 1%-a igényel kórházi ellátást, még ez a szám a CVID-19 esetében jóval magasabb, 15-20%, jelentős részüket lélegeztető gépekkel is kell kezelni. Nem véletlenül alakult ki több országban is súlyos kapacitás hiány az egészségügyben.

hirdetes

4. Halálozási arány

Ez az a szám, amivel mindenkit szoktak rettengetni. Talán már sokakhoz eljutott, hogy a mezei influenzának jóval alacsonyabb a halálozási aránya, de azért leírjuk mi is. Az influenzának 0,02% a halálozási aránya a koronavírusnak pedig 2-3%, ha elég hatékonyan kezeljük, de akár 10% is lehet, ha nincsenek a szigorú szabályok.

5. Védekezés

Egyetlen mondat: az influenza ellen van védőoltás!

6. Gyógymód

Egy másik mondat: az influenzára van orvosság! (A koronavírus esetében csak a tüneteket tudják kezelni, magát a vírust a szervezetnek kell legyőznie.)

7. Terjedés

Mindenki ismeri az influenzát, ha jön a tavasz, a jó idő, akkor egyszer csak vége szakad, és nem kell tőle tartani. A COVID-19 esetében is reménykedünk, hogy a meleg hatására visszaszorul, de láthatjuk, hogy hogy viselkedik a Déli féltekén, ami nem sok bizakodásra ad okot egyelőre.

hirdetes

8.  Halálok száma

Évente influenzában 300 - 600 ezer ember hal meg, hányszor halljuk ezt az érvelést, amellett, hogy a koronavírustól sem kell félni jobban. Habár „még csak” 38 714 ember halt meg a koronavírus miatt, ha nem lennének ezek a szigorú szabályok hidd el többen halnának. Szakértők modellezték a vírus terjedését, és hatását, ha nem lennének a szabályozások, az eredmény megdöbbentő. Az intézkedések nélkül feltehetően 40 millió ember halna meg egy év alatt a koronavírus miatt.

Most már elhiszed, hogy ez nem influenza? Ha igen, akkor, akárhányszor teheted, maradj otthon! 

A cikk Kanka Andor facebook posztja alapján íródott.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

November 1.

November 1. Őszi hagyományőrző nap, a halottak tiszteletére. Más országokban és... Tovább

Retro

A retro egy gyűjtőfogalom. Minden olyan dolgot szokás ezzel a jelzővel illetni, amely a 80-as,... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!