hirdetes

Érdekességek a múltból: a legnépszerűbb kozmetikai termék története

A szempillaspirált az egyik legkeresettebb kozmetikumnak tekintik, általában minden hölgy táskájában ott lapul egy klasszikus fekete. Vannak, akik nélkülözik az alapozót és a rúzst, de elképzelni sem tudják a minimális sminket spirál nélkül. Létrehozásának története az ókori Görögország fennállásának idejére nyúlik vissza, amikor a szebb és gazdagabb pillák érdekében a nők hamu és gyanta keverékét használták.

Smink történelem

Az ókori Rómában az első összetétel veszélyesebb volt, de tartósabb: a nők ólomport hígítottak vízben, és ezzel a keverékkel fedték be szempillájukat. Ez a keverék sajnos olykor látászavart “eredményezett”. 

A középkorban az egyház megtiltotta a nőknek a dekoratív eszközök használatát. Az inkvizíció idején a szépséget bűnnek tartották, ezért a nőknek le kellett borotválniuk a hajukat a homlokukon, hogy az magasabbnak tűnjön. Ebben az időszakban nemcsak a “szempillaspirál”, hanem minden más dekoratív eszköz elvesztette népszerűségét.

Az első mai értelemben vett szempillaspirált Eugene Rimmel találta fel a 19. század közepén. Ezt követően 1913-ban Terry Williams vegyész úgy döntött, hogy segít átalakítani szeretett húgát, Mabel-t: a lánynak nagyon világos szempillái gyakorlatilag láthatatlanok voltak. Terry úgy vélte, hogy testvére emiatt nem tudott férjez menni, ezért szénport kevert össze vazelinnel, egy tányérba préselte és ecsetet készített hozzá.

Ezt a szempillaspirált Mabel - Maybelline nevéhez fűzték. A szóbeszéd szerint ezek után a gyönyörű, fekete szempillákkal tündöklő Mabel nagyon gyorsan férjhez ment. 

hirdetes

Népszerűségét azóta sem veszítette el, a https://makeup.hu/brand/29159-353801/ linkre kattintva elérhetőek a márka szempillaspiráljai.

Helena Rubinstein nemcsak megalkotta a legelső, olcsó, sok nő számára elérhető rúzst, hanem forradalmasította az első vízálló formulájú szempillaspirált is. A kompozíció terpentinre épült, amely nagyon kellemetlen szaggal rendelkezett, és néha viszketést és allergiás reakciókat okozott.

 

 

A szovjet időkben egy egyszerű nőnek nehéz volt szempillaspirált vásárolni, hiszen igazi hiánycikk volt. A felhasználható eszközöket kellett alkalmazniuk: vazelin, égetett gyufák vagy pala ceruza keverékét.

A brit szupermodell és Twiggy színésznő, Lesley Lawson akkoriban mutatta be a “babapillákat”, aminek a fő titka a rétegezés. Ebben az időszakban jelent meg az első színes szempillaspirál, és egyre népszerűbbé váltak a műszempillák. A kék szempillaspirál fő rajongója Diana hercegnő volt, amivel kiemelte szürke szemeit, érzékiséget és könnyedséget adott hozzá a megjelenéséhez.

A szempillaspirál azonnal átalakítja a megjelenést, nyitottabb és drámaibb megjelenést kölcsönöz az arcnak. Célja a szempillák természetes színének javítása és megváltoztatása, képes növelni a szempillák térfogatát, hosszát, vastagságát és alakját.

hirdetes

A modern szempillaspirál leginkább vízből, viaszból, illatanyagokból és tartósítószerekből áll.

Ha néhány száz évvel ezelőtt a szempillaspirál károsíthatta az egészséget, különösen a szemet, akkor ma ezeknek a szereknek nemcsak hasznos, hanem gyógyító, helyreállító tulajdonságai is vannak. A gyártók olyan összetevőket, speciális komplexumokat és vitaminokat próbálnak hozzáadni az összetételhez, amelyek javítják a pillák megjelenését, erősítik és felgyorsítják azok növekedését.

A Maybelline választékában sokféle szempillaspirál található, különböző célokra. Ezen kívül a sorozat érdekes és szokatlan árnyalatokkal rendelkezik: menta, korall, citrom, lila és rózsaszín.

Emlékeztető! Minden szempillaspirál a csomagolás felbontása után legfeljebb 3 hónapig használható. Az idő elteltével a baktériumok és kórokozók gyorsan felhalmozódnak a tubusban, ami károsíthatja a szem egészségét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Népszabadság

Népszabadság: A Népszabadság Magyarország legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja... Tovább

Madarasi Hargita

Madarasi Hargita: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben, az egyik legszentebb magyar... Tovább

Tovább a lexikonra