hirdetes

Kedvenc gyerekkori magyar édességünk, amely világhírnévre tett szert: A macskanyelv

ZH

Minden bizonnyal még Te is emlékszel, sőt lehet, hogy még ma is a kedvenceid közé tartozik a macskanyelv csokoládé, ami szebbé tette az ünnepnapokat gyerekkorunkban. Így vált a macskanyelv világhírűvé és lepte a boltok polcait mindenféle ízesítésben és variációban az évek alatt!

macskanyelv

Így vált világhírűvé a magyar macskanyelv


A már retró édességnek számító macskanyelv csokoládét is magyar „találmánynak” ismerhetjük el, és egész Európában rengeteg féle ízesítésben elterjedt. Azonban a csokoládénak is volt egy elődje, amely egy leginkább babapiskótára emlékeztető, ropogós teasütemény volt. Franciaországban és Angliában előszeretettel fogyasztották ezt a süteményt a tea vagy a kávé mellé, nevét pedig egyszerűen annak köszönheti, hogy az alakja a macska nyelvére hasonlít.

A macskanyelv csokoládé létrejötte

Ebből a macskanyelv formájú süteményből inspirálódva alkotta meg hazánkban Gerbeaud Emil a macskanyelv csokoládét, ami oly nagy világhírnevet szerzett azóta. A cukrász mester svájci származású volt, aki 1884-ben telepedett le Magyarországon, ahol társult Kugler Henrik cukrászüzletéhez és megnyitották a ma is forgalmas Gerbeaud cukrászdát a Vörösmarty téren (akkor Gizella tér), és több saját készítésű édességet kezdtek el árusítani.

hirdetes

gerbeaud 1900

Gerbeaud nevéhez több ikonikus édességünk és süteményünk is fűződik, mint a konyakos meggy vagy a zserbó, de az biztos, hogy a macskanyelv telitalálat lett. 1892-re a macskanyelv egész Európában ismertté vált, majd a világ minden táját sikerült meghódítania. Sikerében erősen közrejátszhatott, hogy minősége kiemelkedett a többi csokoládé közül, népszerűségének csúcsát pedig Traszkovics Zsolt, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője és élelmiszermérnöke szerint a szocializmus idején érte el.

hirdetes


Gerbeaud cukrászda

gerbeaud cukrászda

A második világháborút követően a Vörösmarty téri cukrászdát 1948-ban államosították és csak 1984-ben tudta visszavenni a Gerbeaud nevet. Ekkor került fel újra régi helyére a »Gerbeaud« felirat a Gerbeaud-ház homlokzatára. A Vörösmarty is ápolta a hagyományokat és a cukrászmesterek generációról generációra adták át a szakmai tudást, amit az egykori cukrászmester maga után hagyott, így a népszerű „Zserbó” cukrászda megtartotta a világhírnevét és az alapítás éve óta senki nem vonta kétségbe szakmai elsőségét, ahogy a macskanyelv szerethetőségét sem.


A macskanyelv manapság jellemzően tejcsokoládéból, étcsokoládéból készül és egyes helyeken találkozhatunk fehércsokoládéból készült változatával, vagy marcipános töltelékkel megtöltve is találhatunk a jellegzetes, hosszúkás és két végén kidomborodó csokiból.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rubik Ernő

Rubik Ernő: Ifj. Rubik Ernő a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar... Tovább

Mohácsi busójárás

Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje: hungarikumnbak számít. Félhivatalosan... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek
X
Kövess minket facebookon!