hirdetes

A magyar vízilabdázás sötét hete: meghalt Benedek Tibor és Kárpáti György

VN

Én nem vagyok nagy sportrajongó, igazából nem is igazán szoktam spotrolni, és a nézése sem köt le, de ha a magyar vízilabda csapat játszik, akkor azt nézni kell! Már kiskorom óta belém lett nevelve, hogy a magyar vízilabda válogatott a legjobb a világon, és én ezért büszkén nézem, ha tehetem minden nagyobb meccsüket. Tegnap szomorúan fogadott a hír, miszerint nemsokkal 85. születésnapja előtt a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk, Kárpáti György elhunyt, de ma egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ugyanez megtörtént a 47 éves szintén háromszoros bajnok Benedek Tiborral is. Gyurta Dániel szavaival élve, ez a „magyar vízilabdázás sötét hete”.

Meghalt Benedek Tibor és Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnos

Elhunyt dr. Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok

Néhány nappal 85. születésnapja előtt, hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Kárpáti György a tegnapi napon. Aki, mindösszesen tizenhét évesen lett tagja az 1952-ben Helsinkibe utazó olimpiai csapatnak, ahol 5 meccsen 4 gólt szerzett, de két évvel később a torinói Eb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott fel a válogatottal, ahogyan tette ezt az '56-os Melbourne-i olimpián is, ahol egyébként a magyar válogatott legeredményesebb tagja lett. Bár az 1960-ban olimpián csak bronzérmes, az 1964-ben Tokiói olimpián ismét aranyérmes lett. Nagyszerű sportolói karrier áll mögötte, de magán életében is remekül teljesített, jogi diplomát szerzett.

Nyugodjon békében!

Elhunyt Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok

Több ilyen fejezet címet már nem nagyon szeretnék írni, két ilyen legenda, két egymást követő napon kicsit sok. 47 éves korában, súlyos betegségben meghalt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, egyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok vízilabdázó.

„Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa bajnok vízilabdázó-legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után. Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Családja kérésére azonban kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait” – áll a család által kiadott közleményben.

hirdetes

Két igazi bajnokot veszítettünk el

Két nap alatt két legendával lett szegényebb a magyar vízilabdázás. Sydney, Athén és Peking tud mesélni Benedek Tibor olimpiai aranyérmeiről, de azt hiszem ezeket a sikereket nem nagyon kell senkinek sem bemutatnom, hiszen fiatal korom ellenére, még bennem is elég élesen élnek az ezzel kapcsolatos emlékek. Szavak helyett inkább csak csatolok egy videót, amivel kicsit feleleveníthetjük a régi szép emlékeket.
 

Aktív sportolói karrierje mellett pedig 2013. január 10-től 2016. december 31-ig töltötte be a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitányi posztját, 2016 októberétől a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagjává választották, 2020 május 1-jével visszavonult mindenféle sporttal kapcsolatos tevékenységtől.

És zárásként egy idézet Benedek Tibortól, ami azt hiszem remekül összefoglalja sportolói és emberi nagyságát:

hirdetes

"Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos.
Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót.
Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra.
A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.
Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem”
 

Nyugodjon békében!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Tudományos Akadémia

MTA: A Magyar Tudományos Akadémia magyarországi tudományos köztestület, amelynek fő feladata... Tovább

Fröccs ital

Fröccs: Hungarikum. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alkoholos ital, mely lassan 200 éve... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarország Magyarság