hirdetes

Lappföld nyomában – Itt él valójában a Mikulás

ZH

A lappföldi Rovaniemi a Mikulás „hivatalos” szülővárosa, ami tényleg mesékbe illő látvánnyal kápráztatja el a látogatóit minden télen. Tudjunk meg többet Lappföldről és a Mikulás valódi otthonáról, Rovaniemiről és ha élőben nem is, de csodáljuk meg képeken!

mikulás otthona

A Mikulás valódi otthona

Ha kíváncsi vagy arra, hol él a Mikulás, amikor nem szállít ajándékot, az év többi napján, akkor a válaszunk: szülővárosában, Lappföldön, Rovaniemiben. De tudtad, hogy nem kell karácsonyig várni, hogy találkozhass vele? Rovaniemiben minden nap karácsony van, így bármikor meglátogathatod a Mikulást Finnországban (természetesen előzetes egyeztetés alapján; a Mikulásnak elég sűrű a programja).

 

Hol és hogyan lehet találkozni a Mikulással?

Az otthonában! A Mikulásfalu a hét minden napján nyitva tart Rovaniemiben. Akár elfogyaszthatsz egy finn vacsorát vele, feleségével és családjával, üdvözölheted a manóit, építhetsz mézeskalács-házakat, és még rénszarvason is lovagolhatsz (ki tudja, lehet, hogy csak egy nagyon fényes orrúval fogsz találkozni, Rudolffal!).

Hogyan juthatunk el Rovaniemibe?

Ha szeretnéd látni a Mikulást, amint leszáll a szánjáról, az otthona mindössze három kilométerre van a rovaniemi repülőtértől, így könnyen megközelíthetjük, akár az érkezésünk napján is. Felszállhatsz a 8-as buszra vagy a Santa Expresszre is, amely óránként indul a városközpontból és egyenesen a Mikulásházához visz.

Szóval akkor Rovaniemi a Mikulás igazi otthona? 

A Mikulás eredeti otthonának pontos helye, amelyet Ear Fall vagy Korvatunturi néven ismernek, nagy titok, amelyet csak a manói és néhány kiválasztott ismer. Így 1985-ben irodát alapított Lappföld fővárosában, Rovaniemiben. 2010-ben Rovaniemi megkapta a Mikulás hivatalos szülővárosa státuszt, de az eredeti lakhelyét azért titok fedi.

hirdetes

Spoilerek következnek, óvatosan tekerj lejjebb! 

A legtöbben talán még emlékszünk arra a kiábrándító napra, amikor megtudtuk, hogy a Mikulás nem igazi. (Remélhetőleg semmi sem lesz nyomasztóbb.) De az igazság az, hogy Rovaniemi pusztán marketingstratégia miatt lett a Mikulás „hivatalos” szülővárosa.

1950-ben az Egyesült Államok akkori First Ladyje, Eleanor Roosevelt ellátogatott a városba, hogy figyelje a tartomány újjáépítését. Szerette volna meglátogatni az Északi-sarkkört, és elszállásolására mindössze egy hét alatt egy kabint építettek.

Eleanor látogatása turisztikai lendületet adott Rovanieminek. Körülbelül ugyanekkor – nagyrészt a televíziónak és a könyveknek köszönhetően – megugrott a Mikulás népszerűsége a gyerekek körében. 1985-ben, hogy fellendítse Rovaniemi gazdaságát, Lappföld kormányzója hivatalosan is „Mikulás földjévé” nyilvánította a tartományt. Egy évvel később a Mikulásfalu teljes üdülőkomplexumként megnyílt, ahol a látogatók találkozhattak a Télapóval, rénszarvasszánon ülhettek, és sarkköri bélyegzővel ellátott levelet küldhettek a postáról.

Mit lehet még csinálni Rovaniemiben?

hirdetes

Amellett, hogy a Mikulás otthona, Rovaniemi egy varázslatos téli csodaország, ahol a kultúra, a vadon élő állatok és még sok más találkozik. Íme néhány egyéb dolog, amit itt láthatunk és csinálhatunk:

Kapd el az északi fényt

A varázslatos asztrálshow augusztus közepétől április elejéig látható a városban. Az északi fény megtekintéséhez tiszta égboltra van szükség. Szerencsére nem kell túl messze menni a városközponttól, hogy megtaláljuk a varázslatos fényt. 

 

Lovagolj rénszarvason vagy próbáld ki a kutyaszánt

Rovaniemi látogatása nem teljes anélkül, hogy rénszarvason ülve vagy kutyaszánnal szelné át a téli csodaországot. Szánon üldözhetjük az északi fényt, vagy ellátogathatunk egy rénszarvas- vagy huskyfarmra és etethetjük őket.

Motoros szán a téli csodaországon keresztül

Finnország leghagyományosabb közlekedési módja Rovaniemiben is népszerű hobbi. Választhatunk a kezdőktől a hosszabb távot megtevő szafariig. Egyes túrák kombinálják az olyan tevékenységeket, mint a jéghorgászat és a tábortűz melletti ebéd, valamint a motoros szánozás.

Menj jéghalászni

Halak, mint a finnek! Ha autóval, motoros szánnal vagy hótalpon eléred a horgászhelyeket, lyukat kell fúrnod, le kell engedned a botot, és remélni kell, hogy az édesvízi halak megtalálják az utat. Ha halat fogsz, vacsorára fogyaszthatod.

Dobd félre a gondjaid

Mártózz meg a friss, jéghideg sarkvidéki vizekben fogcsikorgatás nélkül. A kifejezetten a tevékenységhez tervezett lebegő ruhák melegen tartanak, miközben a csillagokat nézed. Ha szerencséd van, az északi fényt is láthatod.

Irány síelni

Akár kezdő, akár profi vagy az alpesi síelésben vagy snowboardozásban, itt mindenki megtalálja a megfelelő lehetőséget! Ráadásul a pálya sem mindennapi!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Kárpáti György

Kárpáti György: Kárpáti György a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Programajánló
X
Kövess minket facebookon!