hirdetes

Az új koronavírus mutáció ellen nem nyújt védelmet a textilmaszk

VN

A koronavírus járvány tavalyi betörése óta mondhatni a leghűségesebb társainkká váltak a maszkok, szeretjük, vagy nem szeretjük, mindenhová velünk tartanak. Maszk nélkül már szinte tényleg ki sem tudjuk tenni a lábunkat a házból. Na de milyen maszk? Már régebben is sok vita volt a maszkokkal kapcsolatban, melyik, mitől véd, mennyire hatékony, most azonban, a francia egészségügyi miniszter fejezte ki aggodalmát. „A kézműves maszkok a világ legjobb szándéka ellenére sem feltétlenül nyújtanak garanciát”.

A textilmaszk véd a koronavírus mutációi ellen?

Az új koronavírus mutáció ellen nem jó a textilmaszk

Tavaly év végén vélték felfedezni Nagy -Britanniában az új koronavírus mutációt, ami sokkal veszélyesebb, mint az eredeti változat. Ez azóta már több országba is elterjedt, köztünk hazánkban is azonosították. Az új vírusmutációval az a probléma, hogy sokkal agresszívabb, kutatások igazolják, hogy akár 60-70%-kal is fertőzőképesebb, ez azt jelenti, hogy sokkal könnyebb átadni. Eddig nem derült ki, hogy súlyosabb megbetegedést, vagy bármely szövődményt okozna, de a járvány terjedésének szempontjából így is nagy probléma. Az új koronavírus mutációval szemben is a legjobb védekezés, a közösségi érintkezés kerülése mellett az alapvető higiéniai szabályok betartása: gyakori kézmosás, megfelelő távolságtartás, maszk viselés. Igen ám, de a textil maszk már nem nyújt védelmet feltétlen.

hirdetes

A textilmaszk nem véd megfelelően?

hirdetes

Már régóta vita, hogy melyik maszk mire jó, mennyire véd meg. Még tavasszal kezdődtek ezek a viták, amik azzal értek véget, hogy feltehetően a kevés rendelkezésre álló speciális maszk miatt, azt mondták, hogy bármilyen szájat, orrot eltakaró maszk csökkenti annak esélyét, hogy a koronavírussal fertőzöttek átadják a vírust. Ezekben az időkben, szinte mindenki maszkot gyártott, készített. A textilmaszkok nemcsak azért lettek igen népszerűek, mert széleskörben elérhetővé váltak, szemben a orvosi maszkokkal, hanem azért is, mert többször használhatóak, egy fertőtlenítő mosás, és vasalás után. Elég egyszer beruházni pár darabra és azokat cserélgetni, ráadásul szemét sem képződik, ami a manapság nagyon trendi zero waste felfogásnak is eleget tesz. A legnagyobb probléma ezekkel a maszkokkal, hogy nincsenek bevizsgálva, így senki sem tudhatja, hogy mennyire hatékonyak, mennyire nyújtanak védelmet. Hatékonyságuk nagyban függ az anyagtól, attól, hogy mennyire illeszkedik az archoz, a textilrétegek számától és egyéb tényezőktől. 

Melyik maszk nyújt megfelelő védelmet? Lapozz és mutatjuk mit tanácsolnak a különböző szakemberek, mert ebben sem egyértelmű az álláspont!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nyugati Pályaudvar

Nyugati Pályaudvar: Fővárosunk egyik fejpályaudvara, melyet még az 1800-as évek végén... Tovább

Kárpáti György

Kárpáti György: Kárpáti György a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!