hirdetes

A Parlament titkai összefoglalva

Az Országház Budapest és talán egész Magyarország leghíresebb épülete, melynek külföldről is csodájára járnak. Nagyobb, mint a londoni „kollegája” magasabb, mint egy 30 emeletes ház és több mint 2 és félszer hosszabb, mint egy futballpálya.

A magyar parlament kívülről csodás, de bent ezer titkot őriz

A Parlament Budapest leglátványosabb épülete

Mi is sokszor foglalkoztunk vele, az építésével, a történetével, a múltjával, a jelenével, mutattuk be a rejtett zugait is és most olyan tényeket mondunk róla, melyeket nem sokan ismernek.

Sokan ismerik a távfűtést, hiszen a budapestiek nagy része a hideg évszakokban ennek a jótékony hatását élvezhetik, mondhatnánk, hogy ennek köszönhetően nem fagy meg a fél város.Nos, a Parlament épületében építették ki anno az első távfűtéses rendszert egész Európát ideértve. Másik érdekessége a rendszernek, hogy nem meleg vízzel működik, mint úgy általában működni szokott, hanem gőzzel.

Anno nem voltak klímák nyilvánvaló módon, hanem ún. légkutakkal hűtötték le az épületet, melyekbe a jeget télen a Dunából halászták ki. Ezeket tették bele ezekbe a szerkezetekbe és így biztosították, hogy végül az egész épület kellemes klímájú legyen nyáron is. 1997-ben modernizálták és ezáltal váltották ki ezt a valljuk be, nagyon idejétmúlt eljárást.

hirdetes

Számtalan érdekességet rejt magában

Az épület alatt egy jó alaposan megtervezett és felépített pincerendszer található, mely a II. világháború alatt kórházként és óvóhelyként üzemelt. A kor adottságaihoz képest a legmodernebb világítás és hűtő-fűtő rendszerrel látták el.

Steindl Imre volt az építésze- ez tudott volt már korábban is. Azt azonban kevesen ismerik már, hogy eleve úgy gondolt az épületre, mint az ő hírnevét is örökre a történelemkönyvekbe író alkotásra. Sikerült neki. A célja pedig az volt a méreteivel, hogy azzal az ezer éves állam nagyságára utaljon. Érdekes, de az épületet soha nem láthatta egészben, olyannak, amilyennek ő azt megálmodta, mert az átadása előtt két évvel meghalt.

hirdetes

Építésének alapfeltétele volt, hogy kizárólag magyar eredetű anyagokkal lehetett dolgozni. Az egyetlen külföldről származó dolog benne az a 8 márvány monolit, melyek a főlépcsősor mellett vannak, és  amiket Svédországban gyártottak. Összesen 12-t készítettek belőle. 8 van a magyar és négy a londoni Parlament épületében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ősi bútorunk, a szuszék

Ősi bútorunk, a szuszék: Deszkából összeállított vagy vesszőből font és sárral... Tovább

Szerencs vára

Szerencs vára: A szerencsi vár Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Jelenleg itt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Retró