notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a Parlament titkai!

hirdetes

A Parlament titkai összefoglalva

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Országház Budapest és talán egész Magyarország leghíresebb épülete, melynek külföldről is csodájára járnak. Nagyobb, mint a londoni „kollegája” magasabb, mint egy 30 emeletes ház és több mint 2 és félszer hosszabb, mint egy futballpálya.

A magyar parlament kívülről csodás, de bent ezer titkot őriz

 

A Parlament Budapest leglátványosabb épülete

 

Mi is sokszor foglalkoztunk vele, az építésével, a történetével, a múltjával, a jelenével, mutattuk be a rejtett zugait is és most olyan tényeket mondunk róla, melyeket nem sokan ismernek.

 

Sokan ismerik a távfűtést, hiszen a budapestiek nagy része a hideg évszakokban ennek a jótékony hatását élvezhetik, mondhatnánk, hogy ennek köszönhetően nem fagy meg a fél város.Nos, a Parlament épületében építették ki anno az első távfűtéses rendszert egész Európát ideértve. Másik érdekessége a rendszernek, hogy nem meleg vízzel működik, mint úgy általában működni szokott, hanem gőzzel.

 

 

Anno nem voltak klímák nyilvánvaló módon, hanem ún. légkutakkal hűtötték le az épületet, melyekbe a jeget télen a Dunából halászták ki. Ezeket tették bele ezekbe a szerkezetekbe és így biztosították, hogy végül az egész épület kellemes klímájú legyen nyáron is. 1997-ben modernizálták és ezáltal váltották ki ezt a valljuk be, nagyon idejétmúlt eljárást.

hirdetes

 

Számtalan érdekességet rejt magában

 

Az épület alatt egy jó alaposan megtervezett és felépített pincerendszer található, mely a II. világháború alatt kórházként és óvóhelyként üzemelt. A kor adottságaihoz képest a legmodernebb világítás és hűtő-fűtő rendszerrel látták el.

 

Steindl Imre volt az építésze- ez tudott volt már korábban is. Azt azonban kevesen ismerik már, hogy eleve úgy gondolt az épületre, mint az ő hírnevét is örökre a történelemkönyvekbe író alkotásra. Sikerült neki. A célja pedig az volt a méreteivel, hogy azzal az ezer éves állam nagyságára utaljon. Érdekes, de az épületet soha nem láthatta egészben, olyannak, amilyennek ő azt megálmodta, mert az átadása előtt két évvel meghalt.

hirdetes

 

 

Építésének alapfeltétele volt, hogy kizárólag magyar eredetű anyagokkal lehetett dolgozni. Az egyetlen külföldről származó dolog benne az a 8 márvány monolit, melyek a főlépcsősor mellett vannak, és  amiket Svédországban gyártottak. Összesen 12-t készítettek belőle. 8 van a magyar és négy a londoni Parlament épületében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
156 560
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 253 200
Közösség
hirdetes

Szótár

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum: Budapest egyik leghíresebb múzeuma. A múzeum első sorban kortárs művészeti... Tovább

Puskás stadion

Puskás stadion: A magyar nemzet legnagyobb sportcélú létesítménye, mely először 1953-ban... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 178

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Retró