hirdetes

Életem eddigi legmeghatározóbb színházi élménye: A rendes lányok csendben sírnak a Vígszínházban

VN

Online már bemutatták, és most bemutatják élőben is Durica Katarina regénye alapján készült művet, melynek során szépen lassan Európa egyik legsötétebb maffiatörténete rajzolódik ki előttünk, de nem akárhogyan, hanem úgy, hogy közben levegőt is csak lopva mersz majd venni. Ha egy dolgot kellene kiemelnem a művel kapcsolatban, akkor az ez lenne: A rendes lányok csendben sírnak a Vígszínházban egy olyan darab, amit mindenkinek meg kell nézni.

 A rendes lányok csendben sírnak a Vígszínházban 2021

A rendes lányok csendben sírnak a Vígszínházban

Ősbemutató, igaz történet, siker regény, maffia, zseniális szereposztás, tökéletesen passzoló díszlet, izgalomban tartó cselekményszálak, sztereotípiák, hétköznapi jelenetek, mindennapi problémák, nagy drámák, némi romantika, kicsivel több meg-meg mosolyogtató pillantás, sokkal több könny visszanyelés, levegő visszatartás, síri csend- sok mindent lehetne még mondani a Vígszínházban bemutatásra kerülő Paczolay Béla által rendezett darabról, de egy dolgot kell csak igazán megjegyezni róla: ezt a darabot meg kell nézni! A művet 18 év feletti nézőknek ajánlják csak (nekik viszont mi szinte kötelezően), nem véletlenük, hiszen mégiscsak Európa egyik legsötétebb maffiatörténete rajzolódik ki benne. Habár erőszakot nem látunk a színpadon, mégis a saját bőrünkön érezhetjük az egész történetet.

Valósággal megáll a levegő

A rendes lányok csendben sírnak színpadi adaptációját először online formában mutatták be a Vígstreamházban a koronavírus miatti korlátozások idején, most pedig a színház házi színpadán, ami egy jóval kisebb helyiség, mint a nagy színház terem. Ez a mű ide való, egy olyan helyre, ahol együtt lehet lélegezni a színészekkel, ahol jól meg lehet figyelni az arcvonásokat. Itt ugyanis nincsenek látványosan megkoreografált zenés-táncos részek, se szerpentin, sőt még akció sem, de annál fontosabb apró mozzanatok. Éppen ezért nagyon jó, hogy egy ilyen kis teremben adják elő a művet, de valahol pedig sajnáljuk is, mert annyira jó lenne, ha minél többen látnák… A darab önmagában is magával ragad, és még hátborzongatóbb belegondolni, hogy ez tényleg megtörtént, hiszen a mű egy igaz történet alapján íródott könyvet dolgoz fel.

hirdetes

Különleges történetmesélés

Mindvégig egy helyszínen játszódik az egész történet: 3 különböző nő mondja el egymástól elkülönülve, de mégis egymáshoz kapcsolódva a történetét. Bár a sorsuk, a problémáik igen különbözőek, végsősoron ugyanaz: a dunaszerdahelyi maffia. Ezt a kapcsolatot nagyszerűen jelenítik meg a színen. Különleges darab, nagyon különleges formában bemutatva.

“Mivel a regény három szereplője ugyanabban a panelházban él, egymás fölött-alatt, a mindennapok fizikai keretei nagyon hasonlóak számukra (mindenhol ugyanott van a konyha, a nappali), ezért a kezdetektől úgy gondolkodtunk Kovács Krisztinával, aki a színpadi változatot írta, hogy a három színész egy közös térben létezik majd egyszerre, egymás mellett, mégis valahogy elszigetelve, magányosan. Ennek az egymás mellett létezésnek a megteremtése volt a legizgalmasabb, és az, hogy az elmesélt történeteket hogyan lehet a színészi játékkal élővé, jelenidejűvé tenni. A rendes lányok csendben sírnak azért is különleges anyag, mert miközben egy hihetetlen fontos és komoly témát jár körbe, miközben a nők kiszolgáltatottságáról beszél nagyon pontosan és átélhetően, mégis van benne egy kis humor, némi romantika, krimi és egy igazi görög sorstragédia is.” – meséli Paczolay Béla, rendező.
hirdetes

Ha te is kíváncsi vagy egy a helyét kereső, mindennapi problémák sokaságával hadakozó tinédzser, egy fiatal szerelmes hölgy, és egy idős, fiát féltő anyuka sorsára, és hogy hogyan változtatja meg a maffia az életüket, és egyben a legsötétebb európai maffia történetre, vagy csak szeretnél látni egy a legjobb értelemben hidegrázós darabot, akkor IDE kattintva tudsz a Vígszínház előadásaira jegyet beszerezni!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar hidegvérű

Magyar hidegvérű: Nemes magyar fajta, mely különlegesnek számít. Ez a hidegvérű ló erősen... Tovább

Egri csillagok

Az Egri csillagok Gárdonyi Géza 1899-től folytatásokban megjelenő, majd 1901-ben könyvben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarország Programajánló Regény Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!