hirdetes

A szocializmus ideje alatt nem volt munkanélküli! Aki nem dolgozott is dolgozott!

Szocializmus ideje alatt mindenki dolgozott, más kérdés, hogy milyen körülmények és lehetőségek között. Volt bukta, szesz és szorgalmas vagy éppen kevésbé szorgalmas munkások, de nem volt munkanélküli. 

szocializmus munka

Milyen ember a magyar? Mennyire szeret vagy nem szeret dolgozni? Megosztóak a vélemények arról, hogy milyen volt a munka a szocializmus ideje alatt, egy biztos, hogy minőségben sokkal jobban igyekeztek figyelni a kétkezi munkások arra, hogy amilyen munkát kiadnak a kezükből az minőségi legyen. Ma már nehéz jó szakembert találni, sőt legtöbb ember nem is akar már dolgozni. A szocializmus ideje alatt viszont elképzelhetetlen volt, hogy valaki munkanélküli legyen. 

Lássuk be, hogy a munkásszocializmus és annak népével, a fizikai melósokkal az élen, sajnos mára már eltűntek az igazán jó munkások és nehéz olyan jó szakembereket találni, mint a szocializmus ideje alatt. 

hirdetes

Mi tette izgalmassá és élvezhetővé a szocializmus ideje alatt a munkát?

  • A szocializmus ideje alatt nem volt munkanélküli.
  • Sokan mondják, hogy munkaidő alatt azonban szinte senki sem dolgozott. Ha egy dolgozott, akkor ketten, hárman, négyen, öten nézték.
  • A bukta fontosabb volt mindenkinek, mint a termelés.
  • Az alkoholizmus meg volt a helye a munkahelyeken is.
  • Még a munkagépek mellett is folyton folyt a szeszelés.

Eltelt több mint 30 év azóta. Szerinted mennyit változott ez a helyzet?


Kinek volt ilyen a munkakedve? 

Ez a videó annyira őszinte. “ 1 dolgozik a másik nézi. 2 nézi és egy dolgozik. 3 nézi a dolgozót. Valaki dolgozik és a nézőtér.” Tökéletesen bemutatja, hogy milyen a munkás munka elosztás, ilyet mai napig lehet látni és engem például mindig megmosolyogtat. :) 

hirdetes

Ez a film nagyon jól bemutatja, hogy milyen volt a munka a szocializmus idejében. Munkaruha, munkásszálló ami nem felel meg a követelményeknek, de 2 szobában 35 ember él. Gondoltad volna, hogy akik ezt az életformát élték akár évtizedekig, két hetente utaztak haza munkásvonattal. Viszont minden vasárnap lehetett menni táncolni!:)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

A szüret és a szüreti mulatságok

A szüret és a szüreti mulatságok: Régi társadalmak családi és társasági eseménye volt,... Tovább

Szegedi Szabadtéri Játékok

Szegedi Szabadtéri Játékok: 1930-ban kezdte meg a „működését” Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!