hirdetes

Szerinted hol van a világon a leghidegebb? – Ezek a világ leghidegebb városai

ZH

Egyesek irtóznak a téli időjárástól, és a tél beköszöntével összepakolják a bőröndjüket, hogy egy melegebb éghajlatra utazzanak, ahol szikrázó napsütésben süttethetik a hasukat. Viszont sokan kíváncsiak vagyunk a legszebb téli városokra is, mindenesetre a borzongás fokozásáért most megmutatjuk, hol van a világ leghidegebb pontja.

leghidegebb városok

1.    Oroszország – Ojmjakon

Ojmjakonban, a kelet-szibériai városban a tipikus téli hőmérséklet -50 Celsius-fok körül mozog, de az abszolút leghidegebb rekordot itt 1924-ben mérték, amikor a hőmérők kijelzője -71,2 Celsius fokot mutatott. Mivel itt ennyire hideg van, és az ilyen nagy fagy csőtörést okoz, ezért a legtöbb otthonban nincs bevezetve a víz, és az autókat is nehezebben lehet használni, így nem mondhatni egyszerűnek az életet itt.

2.    Oroszország – Jakutszk

A második helyen is egy orosz város áll, ami az Északi-sarkkörtől délre, Oroszország keleti részén található. Ismertségét a zord időjárásról szerezte, amit évről-évre „élvez” a több mint háromszázezres lakosság, bár nekik ez az időjárás már meg sem kottyan.

A városban a házak különös képet festenek, mivel magasan a földtől, gólyalábakon állnak, és a víz- és gázvezetékek jellemzően a föld felett futnak, hogy egyszerűbb legyen a szervízelésük.

3.    Kína – Harbin

Kína legészakibb városa és egyben Hejlungcsiang tartomány legnagyobb városa, Harbin, amit a helyiek csak „Jégvárosnak” neveznek. Harbinban évről-évre megrendezik a jég- és hófesztivált a tél ünnepére, az átlag hőmérséklet pedig -30 fok körül mozog.

#https://www.instagram.com/p/CmwkxbJPzYi/x

4.    USA – International Falls

International Falls nem csak Minnesota egyik legszebb városa, de az Egyesült Államok kontinentális részének a leghidegebb városa is, ezért gyakran emlegetik a „Nemzet Jégládája” néven. Természetesen itt is minden évben megünneplik a telet, és egy őrületes fesztivált rendeznek, az Icebox Days-t, ahol például olyan versenyeken vehetünk részt, ahol fagyasztott pulykával kell bowlingozni, de a hószobrászati versenyre is benevezhetünk.

hirdetes

5.    Kanada – Winnipeg

Kanada leghidegebb városa, ahol az átlagos téli hőmérséklet -20 Celsius fok körül mozog. Annak ellenére, hogy az egyik leghidegebb város, a legnépesebb is és csaknem hétszáztizenötezer embernek ad otthont.

6.    USA – Fraser

hirdetes

Fraser igazán elbűvölő természeti csodának számít a colorado-i Sziklás-hegység egy völgyében, közel a népszerű Winter Park síközponthoz. Az ország legkeményebb telei kétségkívül itt vannak, bár még az előbb említett International Falls városával vetekszik a címért.

7.    Oroszország – Dudinka

Tudtad, hogy az Északi-sarkkörtől is van északabbra? Dudinka városa Szibériában található, és több mint húszezren lakják a Föld legészakibb városát. A januári átlag hőmérséklet -33 Celsius-fok, de a város egyes részei a heves tél viharok következtében annyira lefagynak, hogy a csövek repedeznek, a víz elárasztja az utcákat, az rögtön megfagy, így egy jégpályává változnak az utak.

8.    USA – Fairbanks

Az Alaszkában fekvő Fairbanks leginkább a lélegzet elállító sarkifényről híres, és az átlagos hőmérséklet -22 Celsius fok. A településen, amit „Aranyszív városnak” is neveznek, körülbelül százezer ember él.

9.    Mongólia – Ulánbátor

Mongólia fővárosában, a Bogd Khan-hegy lábánál több mint egymillió ember él, ami a világ első nemzeti parkja. A téli hónapok alatt itt virágzik a turizmus, ugyanis a látogatók megtekinthetik a hagyományos népi ünnepet, ahol zenével és tánccal köszöntik a telet. A Tsagaan Sar, Mongólia hagyományos újévi ünnepsége, ahol téli lóversenyt is rendeznek.

10.    Kazahsztán – Nurszultán

Kazahsztán egy száraz, szélfútta pusztaság, ahol igen hosszú a tél minden évben. Nurszultánban, a fővárosban olyan hideg uralkodik minden évben, hogy a folyó vize már novemberben be szokott fagyni.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Parasztbiblia

A Parasztbiblia: A Parasztbiblia az egyik legnagyszerűbb gyűjtemény, amely hűen tükrözi az... Tovább

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokan nem is tudják, de nem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Külföld
X
Kövess minket facebookon!