hirdetes

Ez a világ 10 legijesztőbb reptere

ZH

Kíváncsi vagy a világ legveszélyesebbnek és legijesztőbbnek tartott reptereinek listájára, miután a Wizzair bravúros leszállást hajtott végre a Szkíathoszi reptéren? Most megmutatjuk, hogy melyik városok repterein lehet halálos félelmünk!

legveszélyesebb repterek

A világ legveszélyesebb és legrémisztőbb repterei

1.    Nepál – Lukla repülőtér

Évente több ezer turita látogat el erre a reptérre, leginkább a Mount Everestre tartók körében híres az úti cél, hiszen aki hegyet mászni vagy túrázni indul, annak a Lukla repülőtér a legközelebbi lehetősége.

A reptér 2800 méter magasan fekszik,  leszállópályája ultrarövid és lejtős, ami egy szakadék és egy sziklafal közé van beszorítva. Nem csoda hogy már számos baleset történt a reptéren!


2.    Honduras – Toncontin repülőtér

A Tegucigalpa város nemzetközi repülőtere szintén a hegyek és a rövid kifutópálya miatt olyan veszélyes, hiszen itt is rettentő bonyolult a leszállás. A pilótának egy éles fordulatot kell tennie, hogy a völgyben tudjon landolni és a gyakori széllökések nincsenek a pilóták segítségére! A repteret tíz balesettel és 160 halálos áldozattal  a világ második legszélsőségesebb repülőterének minősítették.


3.    Szent Márton-sziget holland területe - Juliana hercegnő nemzetközi repülőtér


Már világszerte több hírmagazinban is megjelentek a repülőkről itt készült képek, ugyanis a kifutópálya a víz felett van és ezzel igencsak híressé vált a reptér, de a pilóták könnyen elveszíthetik magasságérzetüket, ezért olyan veszélyes, ráadásul egy strand helyezkedik el a pálya végén.

hirdetes


4.    Görögország - Szkíathosz nemzetközi repülőtér

Nem hiába kapták fel a hírek a nemrégiben bravúrosan leszállt Wizzair gép történetét, ugyanis az előző reptérhez hasonlóan a leszálló gépek itt is rettentő közel landolnak a tengerpart felett, ráadásul ez a pálya rövidebb is.


5.    Bhután – Paro repülőtér


5000 méter magas hegycsúcsok veszik körül a bhutáni repülőtér kifutóját és a pilóták szinte az utolsó pillanatig nem látják a leszállópályát, mert egy 45 fokos szögben kell manőverezniük a hegyek között.


6.    Karibi Hollandia – Saba repülőtér

A Juancho E. Yrausquin repülőtér Saba szigetén található, és mindössze 400 méter hosszú a kifutó, ami a világ egyik legrövidebb kifutópályája.


7.    Franciaország - Courchevel Altiport


A repülőtér kifutópályája mindössze 537 méter hosszú, az emelkedés nem egyenletes, a pálya alakja kissé olyan, mint egy síugrósánc. Emiatt a leszállást itt meredek szögben kell végezni, viszont a felszállás könyebb.

hirdetes


8.    Új-Zéland – Wellington nemzetközi repülőtér

Egysávos, 2081 méteres kifutópályája van, ami a levegőből úgy tűnik, mintha a vízben kezdődne és ott is érne véget, ráadásul igencsak erős és viharos itt a szél.


9.    Gibraltári nemzetközi repülőtér

Ez a reptér azért került fel alistára, mert ugyen a leszállás nem bonyolult, de a város főutcája keresztbe vágja a kifutópályát, amit konkrétan le kell zárni, ha le akar szállni egy repülő.


10.    Potugália – Madeira – Christiano Ronaldo reptér

A híres focistáról elnevezett reptér egy része 180 betonlábon áll a tengeren, közvetlenül a meredek sziklák mellett, és igen csak kevés pilóta képes itt a leszállásra, amihez külön szimulátoros vizsgát kell elvégezniük! Gyakori az erős szél és ráadásul műszeres landolási lehetőség sincs.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Herendi Porcelánmanufaktúra

 Az ország exportjának egyik legfőbb részese a Herendi Porcelánmanufaktúra. 1826-os... Tovább

Csángó népviselet

Csángó népviselet: Ősi magyar népviselet ez is, de manapság ennek „művelése”... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Utazás