hirdetes

A Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb építészeti díjával büszkélkedhet

ZH

A nem régiben megnyitott Magyar Zene Háza nem csak hazánkban lett népszerű, de a tengerentúl egyik legrangosabb építészeti megmérettetésén is elnyerte a fődíjat, így az elképesztő épület az AMP nyerteseként válhat világhírűvé.

Magyar Zene Háza

Rangos díjat nyert a Magyar Zene Háza


A tengerentúl legrangosabb építészeti díját nyerte el a nem régiben a közönség előtt is megnyitott Magyar Zene Háza. Az Architecture MasterPrize, azaz az AMP 2022-re is kiosztotta az Architectural Design of the Year elismerést, amit idén a gyönyörű év elején megnyitott magyar épület zsebelhetett be.

Az AMP versenyén a zsűrit mindig építészekből, művészekből, kurátorokból és egyetemi oktatókból áll, akik a díj kiszabását a városligeti épület inspiráló és innovatív jellegének határozták meg. A Magyar Zene Házát a japán Fudzsimoto Szu tervezte, és biztosan kijelenthetjük, hogy igen jó munkát végzett, ugyanis nem csak ezt az egy díjat zsebelte be az épület 1 éves működése alatt és ráadásként Európa egyik legelismertebb épületévé vált, amit még a tengerentúlon is a legszebb és legjobb építészeti csodák sorába sorolnak. 

hirdetes

Architecture Masterprize díjat nyert a Magyar Zene Háza

hirdetes

Az AMP elnöksége annak fényében hozta létre ezt a díjat 2015-ben, hogy elősegítsék az olyan különleges épületek, mint a Magyar Zene Háza minőségi építészetének elismerését és világszintű bemutatását. A díj kiszabásában figyelemmel veszik az adott épület újszerűségét, az építészeti kreativitást és az innovációt, amellyel kiemelkedik a kortárs építészeti alkotások közül.

2022-ben a díjra az egész világból 65 országot jelöltek, amik egy többfordulós szavazáson mentek keresztül a neves művészekből és építészekből álló zsűritagok előtt, akik végül a Magyar Zene Házát választották meg győztesként.

A győzelemmel kapcsolatos indoklásban külön kitértek az építészeti alkotás és a természet különleges harmóniájára, a merész színhasználatra, valamint kiemelték a koncertterem fantasztikus akusztikáját is. A Magyar Zene Háza nem ezt a díjat nyerte el először és sorra nyeri el a rangos elismeréseket, köztük 2022-ben elnyerte a világ legjobb, újonnan megnyitott látványosságainak járó díjat és az ingatlanszakma Oscar-ját is és Európa vezető új turisztikai attrakcióinak járó díjat is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Torockó épített öröksége

Torockó épített öröksége: határon túli hungarikum. A magyar határtól körülbelül 300... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar
X
Kövess minket facebookon!