hirdetes

Legenda újra töltve: 40 év után új lemezt ad ki az ABBA, íme a részletek

VN

Ha meghallod a szót: ABBA, neked melyik dal kezd el szólni a fejedben? Felicidad, Dancing Queen, Money, Money, Money, vagy a Voulez-Vous? Most újabb dalokkal bővülhet a paletta, ugyanis hamarosan újabb lemeze jelenik meg kedvenc gyerekkori bandánknak.

Abba új lemez

A legendás ABBA

Az ABBA svéd eurodiszkó-együttes, az 1970-es évek második felének világhírre szert tett, máig népszerű, meghatározó zenei formációja. Aktív időszakuk 1972–1982 közöttre tehető, de zenéjük népszerűsége az 1990-es évektől újra emelkedett, majd 2021-ben közel 40 év kihagyás után tértek vissza új stúdióalbummal. A popzene történetében kevés zenekarnak sikerült olyan mítosszá válnia, hogy még felbomlásuk után négy évtizeddel is világszerte évente hárommillió lemez fogy zenéjükkel, és most mennyien várják az új lemezt. 

Miért pont ABBA?

Honnan a név ABBA? A kérdés izgalmas, a válasz pedig egyszerű. Az ABBA nevet a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid) alakította ki. A papírra írott „ABBA” nevet először a Metronome Stúdió 1973. október 16-i felvételi üléslapjára írták rá, nagy betűkkel a lap tetejére. Na Mivel az Abba egy, csak Svédországban ismert halkonzerveket forgalmazó cég volt, szintén egy rövidítés, úgy gondolta, hogy ez a név a nemzetközi piacokon működni fog. Azért engedélyt kértek a cégtől a név használatára, amire a válasz az volt: „O.K. mindaddig használhatjátok, amíg nem hoz szégyent ránk”. Ezért 1973-tól már ABBA-ként hivatkoztak az együttesre. A hivatalos fordított „B”-betűs logó ötlete a német fotós Wolfgang „Bubi” Heilemanntól származik, aki a Bravo magazin számára fotózta az együttest, miközben a tagok az ABBA óriási kezdőbetűjét tartották a kezükben. Azonban a képek készítése után Heilemann észrevette, hogy Benny Andersson fordítva tartotta a „B” betűt, ami úgy nézett ki, mintha tükröződne, és ez zseniális ötletnek tűnt.

hirdetes

Új ABBA lemez

Még meg sem jelent a lemez, máris rekordokat döntött, nem hiába. Igazi legendás együttes, reméljük az új lemez is az lesz, és ad egy kis nosztalgikus életérzést, a régi szép időkbeli emlékeket. Az ABBA 1981-ben készítette utolsó stúdióalbumát, The Visitors címmel. Ez egy kissé szomorkás album lett, ami a szétválásról, a szerelem elmúlásáról szólt: 

hirdetes
 „Amikor átéltél egy különválást, mint akkor, mindannyian, akkor ez a hangulat átragad a munkára. Valami eltűnt, ami annyira alapvető volt a dalaink örömében, ami korábban mindig ott volt. Egy kis szomorúság vagy keserűség színesítette az album elkészítését…”

Az új album, a A Voyage-on nyolc új dal mellett két feldolgozás is helyet kap, a Just a Notion és a Bublebee korábban csak demóváltozatban jelent meg, míg két kislemezt – Don't Shut Me Down és I Still Have Faith In You címmel – már ki is adtak. A leme november 5-én fog megjelenni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Muhi csata

Muhi csata: Időpontja: 1241. április 11-12.  A majdnem 100 000-es nagyságú mongol... Tovább

A kőszívű ember fiai

A kőszívű ember fiai, Jókai Mór 1869-ben megjelent regénye, amelyben az író az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!