hirdetes

Ablakot nyitottak a világra

Pi

Sokan emlékezhetnek a televíziózás hőskorára itthon. Anekdotákból mindenki hallhatott a hétfői adásszünetről, arra egyenesen meg az ország nagy része tisztán emlékezhet, hogy a 90-es évek elején még valóban csak kettő csatorna volt mindenki száméra elérhet: az 1-es és a 2-es.

Ablak a múltra

A Magyar Televíziónak voltak klasszikus műsorai. Ki ne emlékezne a Kapcsoltamra, a Deltára, a a Kék fényre, a Ki mit tud?-ra, vagy éppen az Ablakra?
Sajnos mára olyan sok információ nem maradt fenn erről az egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról. Annak fényében ez még inkább hihetetlen, hogy az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem.

A műsor Kovalik Károly ötlete volt, akinek kórházi kezelése alatt pattant ki a fejéből az ötlet. Kovalik úgy érvelt, hogy az „ablakon ki és be lehet nézni, azt ki lehet nyitni, be lehet csukni, és néha bizony be is törik”.

hirdetes

Manapság már ritkának számít, de az Ablak minden pillanata élő műsor volt, nem volt forgatókönyv, megírt beszédpanelek, csak egy vázlatos adásmenet.

Az egész adás egy jó adag improvizáció volt, amit mesteri szinten űztek Déri János és Nagy György műsorvezetők. Aki emlékszik a műsorra, az tudhatja, hogy a fanyar, időnként már-már fekete humor ugyan úgy része volt az adásnak, mint a tudományos érdekességek. Ebben a műsorban tűnt fel, az azóta sajnálatos módon elhunyt Bálint György, aki a műsornak köszönhetően lett egy ország Bálint gazdája.

A mai világban mindent a nézettség jelnet. Ha egy műsor rossz, de mégis sokan nézik, akkor akármeddig a műsoron maradhat. Ebből is látszik, hogy az Ablak egy más korban „élt”.

hirdetes
De akkor miért szüntették meg? Sajnos a pénz felülírt mindent. A Magyar Televíziónál bekövetkező leépítések, elbocsátások elérték a műsort is. Így nem lett a továbbiakban szükség egy szombat dél előtti szórakoztató közszolgálati műsorra, mely ízig-vérig szolgáltatóműsor volt. Az Ablak volt az, mely a hétköznapok sokszor nem is olyan apró-cseprő dolgaira, konfliktusaira kereste a választ. 1999-től nem kereste tovább. Így lett több, mint két évtizeddel egy retro témájú cikk főszereplője.

Képek:
Fortepan / Szalay Zoltán
Fortepan / Rádió és Televízió Újság

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Königratzi csata

Königratzi csata: a csata 1866. július 3-án zajlott le. Az egyik oldalon Helmuth von Moltke... Tovább

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan valóban örök befektetés. A kilátás, amelyben a lakás... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!