hirdetes

Új EU-rendelet szabályozza az élelmiszereket

Sz.F.

Hatályba lépett, és áprilisban már kötelezően alkalmazni kell azt az új EU-rendeletet, mely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos intézkedéseket írja elő. Nézzük, milyen élelmiszerekre vonatkozik ez a szabály! 

Új EU-rendelet szabályozza az élelmiszereket

Mi is az az akrilamid

Az akrimalid kis molekulasúlyú, vízben oldódó szerves vegyület, amit többek között ipari kemikáliaként használnak poliakrilamid gyártásban. Természetes módon keletkezik szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten – 140-150 Celsius fok felett - történő hevítésekor, leginkább sütéskor, grillezéskor, vagy zsírban történő sütéskor. Ugyanakkor főzött ételekben nem fordul elő, illetve 140 fok alatti sütésnél sem jellemző a keletkezése. 

Milyen ételek tartalmaznak akrilamidot?

A különböző sült burgonya termékek, hasábburgonyák, krokkettek, kekszek, kenyerek, snack ételek, burgonyapépből készült termékek, gabonapelyhek, különböző pékáruk tartalmaznak leginkább akrilamidot, valamint a pörkölt, és instant kávék, illetve a pótkávé, de még bizonyos gabonaalapú bébiételek is. Az olajban sütött ételek veszélyt jelenthetnek, ugyanis az akrilamid magas hőfokon, bő olajban sütött termékekben jelenik meg, mint például a hasábburgonya, a rántott hús, vagy éppen a fánk, illetve a lángos

Veszélyes az akrilamid?

Egyelőre a rendelkezésre álló tanulmányok a rák kialakulására vonatkozó kockázat növekedésére korlátozott, és nem egyértelmű, egymásnak ellentmondó bizonyítékokat szolgáltatnak. Viszont génmutációk, és a tumorok kialakulásának valószínűségét nagymértékben megemelte az állatkísérletekben a táplálékkal bevitt akrilamid. Az állatkísérletes vizsgálatok eredményei alapján az EFSA szakértői egyetértenek azzal értékeléssel, mely szerint az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid lehetségesen növeli a rák kialakulásának kockázatát. A következő oldalon elmondom, kiket érint a hatályba lépő EU-rendelet, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes
Új EU-rendelet szabályozza az élelmiszereket

Minden fogyasztói korcsoportra vonatkozik, testtömegük alapján azonban a gyermekek az expozíciónak legjobban kitett csoport. Éppen ezért lépett hatályba az EU-rendelet, ami áprilistól kötelezően alkalmazandó lesz, ez a rendelet az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos intézkedéseket írja elő. 

Mi történik a szervezetben az akrilamiddal?

Az elfogyasztott ételekkel és italokkal bevitt akrilamid felszívódik a gyomor- és bélrendszerből, eljut a szervekbe és a szervezetben zajló anyagcsere folyamatok során átalakul. Az egyik fő anyagcseretermék a glicidamid. Feltehetően ez a vegyület okozza a kísérleti állatokban észlelt génmutációkat és tumorokat. 

hirdetes

Van más egészségi kockázat is a rák mellett?

Az EFSA szakemberei mérlegelték az akrilamid lehetséges káros hatásait az idegrendszerre, a születés előtti és utáni fejlődésre, a szaporodásra (hím reprodukcióra). Ezen hatások tekintetében a jelenlegi étrendi bevitel alapján az akrilamidot nem tartották aggályosnak.

A fogyasztók mit tehetnek az élelmiszerekben előforduló akrilamid okozta kockázat csökkentéséért?

Mivel az akrilamidot lehetetlen teljesen eltávolítani az étrendből, nagy jelentősége van a bevitel csökkentésének, az otthoni főzési szokások módosításával, és a változatos étrenddel. Az összetevők kiválasztása és az alkalmazott sütési/főzési hőmérséklet befolyásolja a különböző élelmiszerek akrilamid tartalmát. Az akrilamid szintek közvetlen kapcsolatban vannak az élelmiszerek „barnaságával”, ezért azt ajánlják a fogyasztóknak, hogy az otthoni ételkészítés során ne süssék túl (ne „égessék”), hanem csak enyhén barnára süssék azokat.

Törekedni kell a főzési gyakorlatok váltogatására és egyensúlyt kell keresni a forralás, gőzölés, sütés, pörkölés között, mely segíthet a fogyasztói expozíció csökkentésében. Az élelmiszerek okozta humán-egészségi kockázatot a kiegyensúlyozott étrend általában csökkenti. Az élelmiszerek széles választékának - pl. hús, hal, zöldségfélék, gyümölcsök és a keményítőben gazdag élelmiszerek (melyek akrilamidot tartalmazhatnak) - fogyasztásával a kiegyensúlyozott étrend segítheti a fogyasztókat akrilamid bevitelük csökkentésében.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Puskin mozi

Puskin mozi: A mai Puskin elődje a Magyar Világ kávéház volt. 1926-tól a Mezőgazdasági... Tovább

1989. október 23.

1989. október 23.: Október 23 nem csak a Forradalom és Szabadságharc kirobbanásának napja,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!