hirdetes

Továbbra is így vernek át az albán pékségek? Tudtad, hogy mit etetnek meg veled?

ZH

Az albán pékségek problémás jelenléte Magyarországon tovább mélyül, ahol nemcsak a munkaügyi szabályok kikerülése, de az egészségügyi kockázatok is komoly aggodalomra adnak okot, miközben a hazai sütőipari vállalkozásokat is hátrányosan érintik.

albán pékség szabályellenes

Ezt etetik meg veled az albán pékségek! Ezután is ott vásárolsz?

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint Magyarországon jelenleg több mint 1300 albán pékség működik legálisan, ahol a tulajdonosok száma mindössze 15-20 fő körül mozog. Ez azt jelenti, hogy a hálózat jelentős része egy csoport kezében összpontosul, miközben az üzemeltetők elkerülik a munkaügyi szabályokat.

A Magyar Nemzet korábbi cikkében már feltárta a problémát Septe József közreműködésével. Kiderült, hogy az albán pékségek tésztái nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak, és gyakran kerülik a munkaügyi szabályokat. Ennek következtében nemcsak a hazai sütőipari vállalkozásokra gyakorolnak kedvezőtlen hatást, hanem egészségügyi szempontból is kifogásolhatóak. Az egyik kardinális probléma, hogy a pékségek minimális tésztafajtával működnek, így sokféle terméket állítanak elő, ami megnehezíti a sós és édes tészták közötti megkülönböztetést.

hirdetes


Milyen problémák vannak még az albán pékséggel?


Az albán pékségekkel kapcsolatos problémák azonban mélyebbek is lehetnek. Azok, akik rendszeresen fogyasztják ezeket a pékárukat, komoly egészségügyi következményekkel szembesülhetnek. A gyors előállítás miatt a sütési folyamat nem mindig szakszerű, ami kellemetlen emésztési problémákat eredményezhet.

hirdetes


Dr. Nagy Károly, aki pék, belgyógyász, háziorvos és üzemorvos is, elmagyarázta a Pénzcentrumnak, hogy az albán pékségek termékeiben az élesztő életben marad, és a tápcsatornába jutva erjeszti az ottani táplálékot. Ez gáz képződéshez, feszült hashoz és állagjavító anyagok miatt görcsökhöz vezethet.


Ezen túlmenően, a magyarországi albán pékségek gyors és nagy volumenű termelése nem csak a minőségi szabványokat sérti meg, de az egészséges táplálkozás iránti igényeket is figyelmen kívül hagyja. A rövid előállítási idő miatt a pékáruknak nemcsak a külsejük, de az egészségünkre gyakorolt hatásuk is aggasztó lehet, hiszen a gyors fermentáció során számos táplálék-érzékenységet okozó tényező maradhat az ételekben, kockázatot jelentve azok rendszeres fogyasztói számára.


Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is próbálta kideríteni a termékek pontos tápanyag- és sótartalmát, de sajnálatos módon sikertelenül. Csak arra jutott, hogy a vajas tésztából készült édes péksütemények rengeteg sót, cukrot és zsírt tartalmazhatnak, aminek komoly egészségügyi következményei lehetnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tihanyi félsziget

Tihanyi félsziget: A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, mely annak északi partjáról... Tovább

Jedlik Ányos

Jedlik Ányos: Jedlik Ányos magyar természettudós, feltaláló. Eredeti neve Jedlik István, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Ételek Gasztronómia Hírek