hirdetes

Elcsalták az adófizetést, felkerültek az UNESCO Világörökségei közé- Alberobello története

VN

Az emberi leleményesség valóban határtalan. Ezt Alberobello példája is jól mutatja be, ami gyakorlatilag az adófizetés elkerülése miatt kialakított egyedi építkezési technikája miatt kerültek fel az UNESCO világörökség listájára, és jár csodájára most az egész világ. Ilyen alapokon még nekünk is van esélyünk…

Alberobello története

Alberobello története

A mesés Alberobello városkáját Itália déli csücskében, majdnem pontosan a csizma sarkában kell keresgélni, és ami azt illeti érdemes is, mert igazán különleges látványvilág tárul itt a nézelődők szeme elé, amilyen egészen biztosan nincsen másik a világon. A kör alakú hófehér házikók hada annyira egyedi, és utánozhatatlan, hogy felkerült az UNESCO világörökségei közé is 1996-ban. Alberobello város Olaszország Puglia régiójában, Bari megyében található, könnyedén megközelíthető Bariból kiindulva busszal vagy vonattal. Nagy látogatottságát, világsikerét-, hiszen valljuk be, az van neki- a trullóinak köszönheti, amelyek hengeres vagy négyszögletes alaprajzú épületek, süveges tetővel. A csoda ezekben az épületekben lakozik, amiket-, mint fentebb oly sokszor utalgattunk rá- az adófizetés elkerülése miatt építettek úgy, ahogyan.

Alberobello trullói

Alberobellóba megérkezve sok-sok fehérre meszelt süveges tetejű, kör alakú épületet láthat az ember, gyakorlatilag egymás mellett sorakoznak. Ezek a trullók. Miért olyan különlegesek? Igazából nagyon szépek, és egyediek, több, mint 300 évesek, de ha ez még nem lenne elég, akkor beavatunk a titokba is, ami biztosan tetszeni fog neked is, hiszen a kiskapukat kihasználni ki ne szeretné… A trullók mindenféle tartó szerkezet, valamint kötőanyag, magyaros nevén habarcs nélkül készültek, ugyanis az volt a cél, hogy olyan gyorsan fel lehessen őket építeni, majd elbontani, amikor erre jár az adószedő, hogy egy lyukas garast se kelljen neki fizetni a házak után. II. Giangirolamo Acquaviva conversanói gróftól ered ez a nagyszerű ötlet, aki menekülteket is fogadott más területekről, de megparancsolta mindenkinek, hogy kizárólag olyan épületeket húzzanak fel, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, majd távozásuk után gyorsan visszaépíteni. De, hogy elvegyük a kedvedet a csalástól, azt is el kell, hogy mondjuk, hogy a csel kiderült, a grófot börtönbe záratta a nápolyi király. De a trullók azóta is állnak, így te is megnézheted, hogy milyenek ezek a habarcs nélküli kis épületek.

hirdetes

Alberobello trullói napjainkban

Napjainkban Alberobello trullói Dél-Olaszország egyik legkedveltebb látnivalói közé tartoznak. Közel sem hétköznapi látvány, és nem hétköznapi életérzés ezek között a több száz éves csinos kis épületek között sétálgatni. Mára már sok trulló üzletté lett alakítva, ahol vagy a helyi konyha specialitásait leht megkóstolni, vagy pedig valami kis szuvenírt vásárolni, de működik a régi időket bemutató múzeum is a városkában. Ahogyan írtuk már, 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a trullókat, mégpedig azért, mert a régmúlt idők egyedi kultúrája fennmaradásának bizonyítékai, amelyek révén egy igen sajátos városkép alakult ki, amilyen nincsen másik a világon. 

hirdetes

Nézd meg képeken is, milyen különleges, görgesd végig a galériát, keresd meg a cicát, és persze likeold a kedvencedet!

Plusz tipp: innen 10 perc buszozás Locorotondo városkája, ami szintén csodaszép óvárosi résszel rendelkezik, fehérre meszelt falai között kacskaringani csodálatos érzés, és még a turisták sem lepték el annyira, hogy mozdulni is nehezen lehessen, ahogyan Alberobelloban. 

Ha nekünk nem hiszel, akkor higgy a képeinknek! Lapozd végig a galériát és ámulj-bámulj Locorotondo szépségén! 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Neszmélyi borvidék a Dunántúl... Tovább

Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Már előbb is létrejött... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!