hirdetes

Eltörlik az állami támogatást, perceid maradtak!

Sz.F.

Nem maradt sok időd, ugyanis a kormány megszünteti a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását! Bánki Erik egyéni indítványként nyújtotta be a parlamentnek a módosítást, amit már kedden el is fogadhatnak! 

Eltörlik az állami támogatást, perceid maradtak!

Egyetértesz a törvénymódosítással?

Az állami támogatást azért vonnák meg teljesen, mert a húsz éve működő lakástakarék konstrukció állami támogatása nem szolgálja az otthonteremtési célokat eredményesen, a szolgáltatók pedig az állami támogatás egy részén extraprofitot realizálnak. Becslések szerint 2018-ban a 70 milliárd forintot is elérheti összesen a lakástakarékokra adott állami támogatás mértékbe, miközben nyolc év alatt a négy lakástakarékpénztári szolgáltató 60 milliárd forint extraprofitot realizált. 

Az indoklásban azt is olvashatjuk, hogy a lakástakarék-program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, ugyanakkor nem hatékony konstrukcióvá vált. További probléma az is, hogy a megtakarításokból nem épültek új lakások, márpedig a kormány legnagyobb célja ez az utóbbi időkben.

hirdetes

Az indoklás szerint a CSOK szolgálja legjobban a kormány céljait a lakhatási támogatások terén, így a jövőben azt szeretnék elérni, hogy mindenki valamilyen CSOK-konstrukcióban tudjon gondolkodni. 

A törvény természetesen visszamenőlegesen nem lesz érvényes, ez annyit jelent, hogy a már megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást, de a hatályba lépéstől számítva nem igazán lesz értelme lakástakarékot kötni, mivel pont az állami támogatással jártak jól az emberek. Akinek már meglévő szerződése van, az a módosító értelmében csak úgy hosszabbíthatja meg a megtakarítási periódusát, hogy a meghosszabbított időre nem jár a támogatás. 

hirdetes

A módosító javaslat várhatóan gyorsan át fog menni, mivel kivételes eljárásban kíván vele foglalkozni a parlament. Ez annyit jelent, hogy már kedden szavazhatnak róla. Szóval most lehet még kötni lakástakarékot, nem maradt több idő! Ha lehet hinni a híreknek, akkor a későbbiekben fog érkezni más lehetőség a lakástakarékok helyett, de ez még sajnos korántsem biztos, bízzunk a legjobbakban! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sárga magyar tyúk

Sárga magyar tyúk: A legelterjettebb fajta az országban. Úgy hozták létre, hogy a tenyésztők... Tovább

Sziget fesztivál

Sziget fesztivál:  Az ország első számú kulturális idegenforgalmi eseménye. A Sziget... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek