hirdetes

5 módszer az alma elrakására télire - Ne hagyd kárba veszni a sok termést!

ZH
Frissítve: 2024.08.27
Frissítette: ZH

A nyári időszakban az almatermés bőséges és ízletes, de gyakran többet szüretelünk, mint amennyit azonnal fel tudunk használni. Ezekkel a módszerekkel még télen is élvezhetjük a finom almáinkat!

alma befőtt

5 módszer alma elrakására télire

Az alma sokféle módon tartósítható, így a tél folyamán is élvezhetjük az ízletes gyümölcsöt. Az alábbiakban öt hatékony módszert mutatunk be az alma elrakására télire, hogy semmi se vesszen kárba a gazdag termésből.


1. Fagyasztás - Így fagyaszthatod le az almát, hogy friss maradjon

A fagyasztás egy egyszerű és hatékony módja az alma elrakásának. Az almákat először mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk fel vékony szeletekre vagy darabokra. Tegyük az almákat egy síkfelületre, például egy tepsire, és helyezzük őket a fagyasztóba. Amikor az almák megfagytak, tegyük őket zárható zacskókba vagy légmentesen lezárt dobozokba. Így a fagyasztott alma szeleteket később felhasználhatjuk smoothie-khoz, sütikhez vagy akár levesekhez. Másik jó megoldás lehet, ha lereszelve teszed a fagyasztóba, így télen is készíthetsz finom almáspitét!


2. Almalekvár - Egyszerű módszer az almalekvár készítéséhez

Az almalekvár készítése nemcsak ízletes, de tartósított formában is megőrzi az alma ízét. Mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd vágjuk apró darabokra. Főzzük fel az almát kevés vízzel és egy kevés cukorral, majd főzzük addig, amíg az alma puha és pépes nem lesz. Tegyük az almalekvárt sterilizált üvegekbe és zárjuk le őket légmentesen. Az almalekvárt hűvös, sötét helyen tároljuk, és hosszú hónapokon át élvezhetjük az ízletes ízét.

hirdetes


3. Almabefőtt - Könnyű almabefőtt készítési mód

Az almabefőtt szintén remek módja az alma tartósításának. Mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd vágjuk karikákra vagy kisebb darabokra. Főzzük fel az almát cukorral és ecettel vagy citromlével, majd ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval. Tegyük az almabefőttet sterilizált üvegekbe és zárjuk le őket légmentesen. Az almabefőttet hűvös, sötét helyen tároljuk, és így hónapokig élvezhetjük a finom csemegét.


4. Szárított alma - Így készíthetsz szárított alma szeleteket

A szárított alma egészséges és tápláló csemegévé válik a téli hónapokban. Mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre az almát, majd terítsük ki őket egy tepsire. Szárítsuk meg az almát napos, száraz helyen vagy sütőben alacsony hőfokon. Miután az almák megszáradtak, helyezzük őket légmentesen lezárt dobozokba, és így hónapokon át élvezhetjük az ízletes ropogtatnivalót.


5. Alma savanyúság - Hogyan készíthetünk savanyúságot az almából

Az alma savanyúság remek választás, ha szeretnénk egyedi ízeket belecsempészni az ételeinkbe. Választhatunk klasszikus ecetes almapaprikát, vagy akár fűszeresebb, pikáns változatokat is, amelyekkel ízletes ételeket és salátákat készíthetünk.

Az almát mossuk meg és hámozzuk meg alaposan, majd vágjuk fel vékony szeletekre vagy darabokra, attól függően, hogy milyen méretű savanyúságot szeretnénk készíteni. Az alma szeleteket tegyük egy tálba, és alaposan sózzuk be. A só segít abban, hogy a levét kinyerjük az almából, és a savanyúság íze intenzívebb legyen.

hirdetes

Hagyjuk állni az almát sóval együtt legalább egy órán keresztül. Ez idő alatt a só kinyeri a levét az almából, és a szeletek megpuhulnak.

Ezután jöhet a savanyítás része. Egy kis ecetet és vizet keverjünk össze, majd adjunk hozzá fűszereket ízlésünk szerint. Például fokhagymát, mustármagot, babérlevelet, vagy akár csilipaprikát is tehetünk bele. Öntsük az ecetes lével az almaszeleteket, és alaposan keverjük össze.

Tegyük az almát ecetes lével egy sterilizált üvegbe, majd zárjuk le légmentesen. A savanyúságot hűtőben tároljuk, és hagyjuk állni legalább 1-2 napig, hogy az ízek jól összeérjenek.

A savanyított alma kiválóan illik szendvicsekhez, hamburgerekhez, hot dogokhoz, vagy akár egy frissítő salátához is. Így nemcsak egyedi ízekkel gazdagíthatjuk az ételeinket, de az alma termését is kreatívan hasznosíthatjuk és ízletes ételekkel tehetjük még élvezetesebbé a telünket.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szigetköz

Szigetköz: Magyarország egyik legszebb része a Szigetköz. A Győri-medence Duna és a... Tovább

Bajai halászlé

Bajai halászlé: messzi földön híres nemzeti értékünk. A bajai halászlé keményfából... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia