notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért kellene kevesebbet használni az alufóliát!

hirdetes

Ezért kellene kevesebbet használni az alufóliát!

Sz.F.

Az alufólia az egyik leggyakrabban használt konyhai kellék. A sütésen kívül használjuk csomagoláshoz, de sokan vele csillapítják a fájdalmat is. Egy friss tanulmány azonban egészen új megvilágításba helyezi az alufóliát. Ezt tudnod kell neked is!

Ezért kellene kevesebbet használni az alufóliát!

Az alumínium egy neurotoxikus nehézfém, ami káros hatással van az agyi funkciókra és összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral is. A szakértők figyelmeztetnek, hogy ez a fém mentális hanyatlást, a koordináció elvesztését, a testünk feletti kontroll elvesztését, a memória és az egyensúly romlását okozhatja.

A fent említett tanulmány azt is megállapította, hogy az alufóliával való sütés-főzés esetleg hatással lehet a csontok állapotára is, mégpedig azáltal, hogy a fémrészecskék felszívódnak a csontokban és átveszik a kálcium helyét. A végeredmény kálciumveszteség lesz, ami komoly problémát okozhat a csontok egészségében.

hirdetes

A kutatók szerint az alufólia használata tüdőfibrózishoz és más légzőszervi problémákhoz is kapcsolódhat az alumínium részecskék belégzése miatt. Ha grillezéshez használjuk az alufóliát, ugyanilyen hatások következnek be. A következő oldalon folytatom!

Ezért kellene kevesebbet használni az alufóliát!
hirdetes

Bár azt régóta tudjuk, hogy az alumínium konzervek károsak az egészségre, valahogy az alufólia kapcsán sosem merült fel ez a gyanú. Amire a legtöbben nem figyelnek, hogy az alufólia magas hőmérsékleten fémrészecskéket bocsát ki, melyek beszívódnak az ételbe. Még ha a részecskék nem is válnak ki, az alumínium kémiai kimosódása is előfordulhat néhány fűszer vagy pl. citrom hatására.

Az alumíniummal való főzés tanulmányozása során arra jöttek rá, hogy az így készült étel akár 400 mg alumíniumot is tartalmazhat. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a kimosódás mértéke. A kutatás szerint tehát az alufólia egyáltalán nem alkalmas sütésre, főzésre és nem használhatjuk együtt zöldségekkel, fűszerekkel, citrusfélékkel sem. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alumínium bevitelének napi mennyisége maximum 60 mg lehet.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fonyód

Fonyód: Fonyód város Somogy megyében, a Fonyódi járás központja. Népszerű üdülőhely és... Tovább

Vácrátóti arborétum

Vácrátóti arborétum: Budapesttől nem messze találjuk meg az ország legnagyobb botanikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek