hirdetes

21 dolog, amire minden magyarnak büszkének kellene lennie

VN

Egy külföldi oldalon találtam „21 érdekes tény Magyarországról” címszó alatt az alábbi pontokat, amiket szerintem mindnyájunknak ismernie kellene. Oszd meg a cikket akkor is, ha számodra semmi újdonság nm volt, és akkor is, ha találsz benne érdekességet. Sok TikTok videóban lehet látni, hogy a fiatalok a legalapvetőbb dolgokkal sincsenek tisztában…

amire minden magyarnak büszkének kellene lennie

21 tény, amire minden magayrnak büszkének kell lennie!

1. Magyarországon található a világ legnagyobb termálvizes barlangrendszere, országszerte több mint 1000 termálforrással rendelkezik csodás országunk.
2. A budapesti Magyar Parlament épülete a világ egyik legnagyobb parlamenti épülete, a neogótikus építészet lenyűgöző példája, nemcsak a külföldi turisták, hanem mi magunk is hüledezünk szépségén.
3. A hivatalos nyelv, a magyar, a finnugor nyelvcsalád része, így azon kevés európai nyelvek közé tartozik, amelyek nem indoeurópai eredetűek.
4. A nyugat-magyarországi Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, kedvelt nyári célpont a hazaiak, és a környező országokban lakók számára is.
5. Magyarország jelentős borkultúrával rendelkezik 22 borvidékkel. Talán a leghíresebb a Tokaji Aszú, a Tokaj vidékéről származó édes bor, amelyet XIV. Lajos francia a "Királyok borának, a borok királyának" nyilvánított.
6. A Rubik-kockát, a népszerű 3D-s kombinált rejtvényt Rubik Ernő magyar építész találta ki 1974-ben.
7. A Forma-1-es Magyar Nagydíjat 1986 óta évente rendezik meg a Budapest melletti Hungaroringen, így Kelet-Európa egyik legrégebbi versenye.

hirdetes
8. Magyarország gazdag néphagyományokkal rendelkezik, ahol a zene, a tánc és a kézművesség generációkon át öröklődött, különösen a vidéki területeken.
9. A főváros, Budapest tulajdonképpen két város: Buda és Pest, amelyet a Duna választ el és 1873-ban egyesített.
10. A budapesti Dohány utcai zsinagóga Európa legnagyobb és a világon a második legnagyobb zsinagóga.
11. Magyarország az I. világháborút követő felbomlása előtt az Osztrák-Magyar Birodalom része volt, Európa nagyhatalom.
12. A hagyományos magyar konyha fűszeres ételeiről és erős paprikahasználatáról ismert. A gulyás, a pörkölt egyik fajtája, talán a leghíresebb magyar étel, amit turistaként vétek nem kipróbálni. 
13. A Hortobágyi Nemzeti Park, az ország legnagyobb nemzeti parkja, az UNESCO Világörökség része, a hagyományos pásztoréletéről ismert Alföld része.
14. Magyarország a vízisportok, különösen a vízilabda nagyhatalma, ahol a válogatott az olimpia történetének egyik legjobban teljesítő csapata.
15. A budapesti Óbudai-szigeten évente kerül megrendezésre a Sziget Fesztivál, Európa egyik legnagyobb zenei és kulturális fesztiválja, ahol világsztárok lépnek fel.
hirdetes
16. Magyarország termálfürdőiről ismert, a budapesti Széchenyi Termálfürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma.
17. Az ország kiváló matematikai hagyománya figyelemre méltó, 12 magyar származású tudós kapott fizikai, kémiai, orvosi és közgazdasági Nobel-díjat.
18. A budapesti 1-es metró a világ második legrégebbi földalatti metrórendszere, amelyet 1896-ban nyitottak meg.
19. A lovasíjászat és lovaglás történelmi hagyománya mélyen bevésődött a magyar kultúrába, a magyarok (korai magyarok) képzett lovas harcosok voltak.
20. Magyarország Szent Koronája, más néven Szent István Korona, több mint 1000 éves, a magyar királyok koronázásakor használták – csodás történelmi emlék.
21. Magyarországon található Hévíz, a világ második legnagyobb fürdőzésre nyitott termáltava, amely egész évben meleg vizű úszást kínál.

Oszd meg, ha szerinted is csodálatos dolog magyarnak lenni! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Már előbb is létrejött... Tovább

Olimpia

Olimpia: a sportok összcsúcseseménye.Az olimpiai játékok több sportágat magába foglaló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem