hirdetes

Hihetetlen dologra bukkantak az Antarktiszon!

Sz.F.

Lassan nem telik el úgy év, hogy ne találnának különös dolgot az Antarktiszon. Ezúttal még egy NASA-projekt is képbe került, ami hitelessé teheti a hoax-nak kikiáltott hírt, amely szerint 2500 méteres jég alatt heverő ősi város romjainak felfedezését.

Elképesztő dolog az Antarktiszon

A NASA még 2009-ben indította el a hat évre tervezett Jéghíd műveletet (Operation IceBridge), amelynek célja, hogy a déli sarkvidék jégtakarójának olvadását, és annak lehetséges következményeit vizsgálják. 17 repülőút alatt 50 kutató segítségével térképezték fel az Antarktisz nyugati részének jégpáncélját, és tapogatták le speciális lézerműszerekkel és jégradarral a fagyott rétegek alatt található felszínt.

Remekül ment a projekt, azonban  menet közben valami olyasmire bukkantak, amire nem számítottak. A következő oldalon meg is mutatom nektek, mi volt az! 

Elképesztő dolog az Antarktiszon

A radarképeken városszerűen elhelyezkedő kőzetfelszíni struktúrákat figyeltek meg a 2500 méter vastag jégpáncél alatt. “Nagyon kicsi a hibahatára a lézeres műszereinknek, ezért igencsak meglepődtünk azon, amit a felvételeken láttunk” – mondta állítólag Nathan Borowitz, az IceBridge-projekt tudósa.

Bár a NASA-tudós szerint az infravörös képek egyszerűen csak érdekes formációkat ábrázolnak, más “szakértők” azt állítják, azok nyilvánvaló bizonyítékok az ősi emberi mérnöki munkákra. Szerintük igenis lehetséges, hogy ősi település maradványai vannak a 2,5 kilométeres jégtakaró alatt.

hirdetes

“Tisztán felismerhető, hogy valamiféle ember alkotta építmények vannak a képeken. A minták egyértelműen mutatják, hogy nem természetes geomorfológiai képződményekről van szó” – mondta a kalkuttai régészeti hivatal vezető régésze, Ashoka Tripathi, miután látta a felvételeket. “Ezek a képek csak az Antarktisz egy kis részét mutatják meg, ami a vastag jégtakaró alatt rejtőzik. Lehetséges, hogy vannak még olyan területek, amelyeken hasonló alakzatokat fognak majd felfedezni.”

Forrás

Elképesztő dolog az Antarktiszon

Ez a kérdés fogalmazódik meg mindenkiben. Erre azonban egy másik kérdés rejti a választ: Ki térképezte fel az Antarktiszt jégtakaró nélkül, és ki rajzolta le 500 évvel ezelőtt vagy még régebben? Köztudott ugyanis, hogy egy török admirálisnak, Piri Reisnek tulajdonított térképdarabon már 1513-ban feltüntették a rejtélyes déli kontinens jégtakaró nélküli körvonalait.

A térképet egy korábbi tengerészeti térképről másolhatták át, de azt sosem találták meg. Ezen az Antarktiszt Maud királynő földjének nevezték. A déli kontinenst hivatalosan csak 1818-ban fedezték fel, és csak az 1950-es években sikerült a föld mélyére hatoló radartechnikával olyan térképet készíteni róla, ami megmutatta a jégsapka alatt húzódó szárazföldek valódi körvonalait.

hirdetes

Forrás

Elképesztő dolog az Antarktiszon

És ezt észlelted már?  Ezért halt ki a neandervölgyi ősember! A kutatók remélik, hogy ha végre sikerül a NASA-nak elindítania 2017-ben az ICESat-2 földi jégtakarót kutató amerikai műholdat, ami 500 km-es, Föld körüli pályáról pásztázza majd a déli sarkvidéket, akkor többet megtudhatnak a jégpáncél által elrejtett különös objektumokról. Azonban erre várni kell, mert már így is 200 millió dollárral túllépték a költségvetést, és a startot is folyamatosan halogatják.

Néhány, állítólagos bennfentes szerint mindez csak időhúzás, mert egyes rejtőzködő szervezetek nem szeretnék, ha túl sok minden kiderülne az Antarktisz titkaiból… ráadásul a hírt próbálják internetes hoax-nak, hírlapikacsánakbeállítani. Bármit is rejt a távoli fagyos világ jégtakarója, napjainkban csak néhány igazán szerencsés kutató juthat el a távoli kontinensre. Mindenki más pedig olyan elmélettel áll elő, amilyennel csak akar, úgysem fogja senki megcáfolni még jó ideig…

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Félautomata fényképezőgép

Félautomata fényképezőgép: fényképezés történetében mérföldkőnek számít a... Tovább

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő-Hanság  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Fertő–Hanság... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek