hirdetes

Anyám tyúkja - úgy, ahogyan még soha nem hallottad

SFV

„Mi a kő tyúkanyó kend?” – hangzik az ikonikus vers kezdete, amit szinte mindenki tudna folytatni, hiszen a legtöbbünknek kötelező memoriter volt kisdiákként. Most olyan változatokban olvashatod a verset, ahogyan eddig még sohasem, ugyanis Lackfi János, korunk egyik méltán legnépszerűbb ikonikus költője ismét remek átiratokat alkotott, immáron Petőfi Sándor örökéletű költeményéből.

Anyám tyúkja - úgy, ahogyan még soha nem hallottad

Napjaink művészetében mind irodalom, mind képzőművészet terén fénykorukat élik a különböző parafrázisok, átiratok. Ha a képzőművészetet tekintjük, nem is kell igazán messzire mennünk, hiszen a különböző divatcégek előszeretettel dobnak piacra szezonról szezonra olyan dizájnokat, ahol klasszikus festmények ikonikus alakjai tekintenek ránk vissza modern köntösbe öltöztetve. gondoljatok csak bele, bizonyára Ti is láttátok már Mona Lisa-t kitetoválva, vagy Botticelli Vénuszát nyalókát eszegetve. Ugye?


Nincs ez másként az irodalomban sem, hiszen csak, hogy néhányat említsek, született kötet És boldagan éltek? címmel a mesehősnők utóéletéről korunk legnagyobb írónőinek tollából, Varró Dániel is írt Boci-boci tarka parafrázisokat más költők ikonikus stílusában, és a korábban már említett Lackfi Jánosis kooperált már Vörös Istvánnal, hogy megszülethessen a Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című kötet.

hirdetes


Lackfi azonban nem csak kötetszinten van jelen zseniálisnál zseniálisabb parafrázisaival, hiszen a közösségi médián is igencsak aktívan működik. Olyannyira, hogy gyakran naponta többször is megörvendeztet minket új, aktuálisnál aktuálisabb költeményeivel és kisepikai alkotásaival.

hirdetes
Most – ahogyan arra a címből már következtethettetek – az Anyám tyúkja két átiratát hoztuk el nektek, amelyek a napokban kerültek fel a költő-író oldalára. Olvassátok sok mosollyal!

Anyám tyúkja – Pedagógus változat
 

Anyám tyúkja – Szeszesitalfogyasztói változat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára: alapítása gróf Teleki József, az MTA első elnöke... Tovább

Bajai halászlé

Bajai halászlé: messzi földön híres nemzeti értékünk. A bajai halászlé keményfából... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar