hirdetes

Emlékezzünk a Hősökre, az aradi vértanúk utolsó mondatai, amiket sosem szabad felejtenünk!

Sz.F.

Az aradi vértanúk utolsó szavait osztom meg most veletek, amiket soha, de soha nem szabad elfelejtenünk, emlékezzünk együtt a Hősökre! Nem árt, ha mindenki kicsivel jobban őrzi az emléküket, ők ugyanis valóban a legdrágább kincset adták szeretett Hazájukért!  

Aradi vértanúk utolsó mondatai

Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc leverése után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradonvégeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.

Mindegyik aradi vértanú a szabadságharc kezdetén aktív vagy kilépett császári és királyi tiszt volt, a szabadságharc végén a honvédseregben közülük egy a tábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rendfokozatot viselt.

Lázár Vilmos ezredest azért sorolták a tábornokokhoz, mert a szabadságharc végén önálló seregtestet irányított. Egyébként egyikük tábornoki rendfokozatát sem ismerték el hivatalosan az osztrákok. A vértanúk között Kiss Ernő honvéd altábornagy volt a rangidős, aki korábban császári és királyi ezredes volt, a többiek a közös hadseregben ennél alacsonyabb tiszti rendfokozatokat viseltek.

Kossuth Lajos 1890-ben, az egyetlen fonográfon is rögzített beszédében Aradot a magyar Golgotának nevezte. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Most pedig emlékezzünk meg a Hősökről együtt, a következő oldalon megosztom veletek a tizenhárom vértanú utolsó mondatait!

hirdetes
<a class="autolinkeles" title="aradi vértanúk" href="https://www.magyarorszagom.hu/aradi-vertanuk-.html">Aradi vértanúk</a> utolsó mondatai

Leiningen-Westerburg Károly

A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját. 

Damjanich János

Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt. 

Török Ignác

Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam. 

Aulich Lajos

Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik ezt a szolgálatot.

Vécsey Károly

Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.

Lázár Vilmos

Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.

Dessewffy Arisztid

Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata.

hirdetes
Aradi vértanúk utolsó mondatai

Nagy-Sándor József

De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.

Knézich Károly

Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.

Schweidel József

A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.

Kiss Ernő

Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.

Láhner György

Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.

Poeltenberg Ernő

Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kisföldalatti

Kisföldalatti: Az M1-es metróvonal (Millenniumi Földalatti Vasút vagy a köznyelvben... Tovább

Kalocsai hímzés

Kalocsai hímzés: A kalocsai hímzés elnevezés Kalocsa városában és környékén készült... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!