Emlékezzünk a Hősökre, az aradi vértanúk utolsó mondatai, amiket sosem szabad felejtenünk!

hirdetes

Emlékezzünk a Hősökre, az aradi vértanúk utolsó mondatai, amiket sosem szabad felejtenünk!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az aradi vértanúk utolsó szavait osztom meg most veletek, amiket soha, de soha nem szabad elfelejtenünk, emlékezzünk együtt a Hősökre! Nem árt, ha mindenki kicsivel jobban őrzi az emléküket, ők ugyanis valóban a legdrágább kincset adták szeretett Hazájukért!  

Aradi vértanúk utolsó mondatai

Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc leverése után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradonvégeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.

 

Mindegyik aradi vértanú a szabadságharc kezdetén aktív vagy kilépett császári és királyi tiszt volt, a szabadságharc végén a honvédseregben közülük egy a tábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rendfokozatot viselt.

hirdetes

 

Lázár Vilmos ezredest azért sorolták a tábornokokhoz, mert a szabadságharc végén önálló seregtestet irányított. Egyébként egyikük tábornoki rendfokozatát sem ismerték el hivatalosan az osztrákok. A vértanúk között Kiss Ernő honvéd altábornagy volt a rangidős, aki korábban császári és királyi ezredes volt, a többiek a közös hadseregben ennél alacsonyabb tiszti rendfokozatokat viseltek.

hirdetes

 

Kossuth Lajos 1890-ben, az egyetlen fonográfon is rögzített beszédében Aradot a magyar Golgotának nevezte. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Most pedig emlékezzünk meg a Hősökről együtt, a következő oldalon megosztom veletek a tizenhárom vértanú utolsó mondatait!

 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró

Szótár

Dessewffy Arisztid

Dessewffy Arisztid: Cserneki és tarkeöi Dessewffy Arisztid honvéd vezérőrnagy, az aradi... Tovább

Lendvai vár

Lendvai vár: manapság sajnos Szlovéniában található, pedig nemzeti értékünknek számít. A... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.