hirdetes

Magyarország aranyévei

Pi

Milyen szóval jellemezné egy átlagember, ha azt hallja, hogy Magyarország történelme? Érdekes kérdés, amire a többség rávágná, hogy tragikus. Nagyot nem tévedne, azonban a 30-as évek –egészen 1939-ig kivétel volt ez alól.

Ilyen volt Magyarország a 30-as években

Másfél évtizeddel jártunk az I. Világháború lezárása után. A trianoni békediktátum következtében az ország nagy részét elcsatolták, melyből ha nehezen is, de kezdett magához térni a nemzet.
Budapesten soha nem látott virágzás vette kezdetét. Sorra épültek a ma is megcsodálható házak a Belvárosban, a tereinken virágzott a közösségi élet.
Nem véletlenül mondták azt a városra, hogy ez a hely „kelet Párizsa”. Az már csak a szokásosnak mondható magyaros tragédiának tudható be, hogy ezen hangulat a II. Világháborúval, majd a szovjet megszállással talán örökre elillant. (Az egy nagyon jó kérdés ugyan akkor, hogy manapság szeretnénk-e, hogy a magyar állapotok hasonlítsanak-e a francia fővároséhoz…)

hirdetes

A város értékeinek nagy része ezekben az években épültek.
Jogosan vetődik fel az emberben az az érzés, hogy milyen jó lenne ezt a világot, ezt a hangulatot megnézni! Erre szerencsére most itt van a lehetőség, még hozzá nem is akárhogyan! A kor filmgyártási technikáját jóval megelőző módon, színes filmen örökítették meg a fővárosunkat, melyet nagyszerű érzés látni. Ma is ismerős helyek, szinte újként pompázva, egy más, még ártatlanabb világ színpadjaként.
A következő oldalon következzen a videó, mely angol nyelvű kommentárt tartalmaz, azonban szerencsére magyar felirattal látták el.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Istállós-kő

Istállós-kő: Az Istállós-kő egy hegy, a Bükk-vidék második legmagasabb pontja. 958,1... Tovább

Jáki templom

  Jáki templom: A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!