hirdetes

Magyarországon is vannak gejzírek – Bemutatkozik az Aranyház!

B. Á. , ZH

Érdemes kirándulásokat is tennünk a Balaton környékén, ugyanis számtalan csodálatos felfedezést tehetünk. Tudtátok például, hogy gejzírek is vannak a Balatonnál? Nem? Akkor mindenképp tartsatok velünk, a cikkben minden részlet kiderül! 

Bemutatkozik az Aranyház!

Ősszel ellátogatni a Balatonhoz? Kérdezték furcsán az ismerőseim, én pedig nevetve válaszoltam, hogy persze, miért is ne! Végre nem kell a tömeget kerülgetni, kényelmesen, nyugodtan lehet sétálgatni a tóparton, és igen, ősszel-télen is számtalan csodát tartogat számunkra a magyar tenger. Ezeket a csodákat pedig nyáron eszünkbe sem jut megtekinteni, mivel akkor csak a víz számít, semmi más. 

Éppen ezek miatt választottuk az őszt arra, hogy kiránduljunk, irány szeretett helyszínünk, Tihany. Szépen sütött a nap, nem volt hideg, tökéletes volt minden ahhoz, hogy egy kicsit szétnézzünk. Egyértelmű volt az úti cél, ami pedig nem volt más, mint az Aranyház! 

A különleges gejzírkúpok története

Kevesen tudják, de attól még tény: a Tihanyi-félszigeten évmilliókkal ezelőtt még vulkánok működtek, és miután tevékenységük megszűnt, több százezer éven át a mélyben lévő kőzetolvadék hője fűtötte a környezetet. A nagy hőmérsékletű gázok a kőzetrepedésekben felfelé áramlottak, és a felszín alatti vizekkel összekeveredve elnyelődtek.

hirdetes

Ennek következtében a forró víz egyre agresszívebbé vált, a mélyben fekvő üledékes kőzetekből meszet, kovát, dolomitot és vasat oldott ki, majd a felszínen hévforráskúpok formájában rakta le ezeket. A forró víz folyamatosan a felszínre jutott a vulkáni utóműködés következtében és egyre szélesebben, magasabban rakta le a kioldott ásványi anyagokat. Így jött létre az úgynevezett gejzírkúp.

Aranyház és gejzírmező Tihanyban

Azt is kevesen tudják, hogy nagyjából 60 hektárnyi területű gejzírmező található a Tihanyi-félszigeten, a Belső-tótól délnyugati irányban. Itt összesen 100 hévforráskúp van, közülük a legnagyobb és egyben a legszebb az Aranyház, ami nevét a felületét borító sárgás színű zuzmótelepről kapta.

hirdetes

Tanösvényen közelíthető meg az Aranyház, a Belső-tótól indulva. Nem lehet eltévedni, utunkat jelzőtáblák kísérik, a túraútvonal több pontjáról érdemes szétnézni, mivel fantasztikus látvány tárul elénk: gyönyörködhetünk a Balatonban, a Badacsonyban, a Belső-tóban, valamint a Tihanyi Bencés Apátságban. Élményeinket és kedvcsinálónkat nézzétek meg ezen a remek videón: 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hímnusz

Hímnusz: A magyar nép „balladája”, a legszebb magyar mű. A Hymnus, a' Magyar... Tovább

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára: alapítása gróf Teleki József, az MTA első elnöke... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!