hirdetes

Egész Európában egyedülálló magyar tó, ahol érdemes nyaralni!

Sz.F.

Ha nyaralni támad kedvetek, nem kell messzire menni, Magyarország is tele van szebbnél szebb helyekkel! Itt van például egy tó, ilyen csak kettő létezik egész Európában, mégis sok magyar azt sem tudja, hogy hol van, és milyen mesebeli! 

Európában egyedülálló tó, bemutatkozik az Arlói-tó

Maga a hely neve kissé bizarr lehet elsőre, ugyanis mostani cikkünk a Suvadás Ligetről, azon belül is az Arlói-tóról fog szólni. Ha túlnézünk a néven, akkor viszont kifejezetten vonzó környéket látunk magunk előtt! Arló nagyközség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, az Ózdi járásban, Ózdtól három kilométerre, Miskolctól hatvan kilométerre található, a Hódos-patak völgyében teljes egészében dombsági területen. A településen összesen nagyjából 4 000 ember él, nevét pedig legelőször 1268-ban említették Arlo néven.

Az első lakosok a feltételezések szerint leginkább szénégetéssel és fakitermeléssel foglalkoztak, a XVII. században romák vándoroltak a településre, ma a falu lakosságának ötven százalékát ők alkotják. A falu népessége az ipartelepítések korától egyre nagyobb növekedésnek indult az ózdi és borsodnádasdi üzemek közelsége miatt. A nehézipar Arlót is érintette, a népesség emiatt csökkenni kezdett az 1990-es évektől, a lakosság többsége Miskolcra, és más, nagyobb városokba költözött. 

A táj viszont maradt a régi! 

Az Arlói-tó már csak azért is gyönyörű, mert távol helyezkedik el a város zajától, dombok-hegyek között található, itt garantáltan nem hallunk semmi mást, csak madárcsicsergést. A borsodi tó környékén pedig kialakítottak strandot, horgásztavat, kempinget, de még vendéglőt is, szóval, ha nyaralni támad kedvetek, akkor mindenképp érdemes ide ellátogatni! És hogy miért is annyira egyedi egész Európában az Arlói-tó és a környéke? A következő oldalon elmondom ezt is! 

hirdetes

És hogy miért egyedi az Arlói-tó? 

A Suvadás Liget elnevezés egy geológiai kifejezésből ered, nézzük, mit is jelent pontosan a suvadás! A suvadás, vagy lejtőcsuszamlás a vastag homokréteg rendszerint vékonyabb agyag- és márgarétegekkel való váltakozásaikor keletkezik. Ehhez a felépítéshez társul a gravitáció. Mivel a homokréteg vízáteresztő, a rajta könnyen átszivárgó víz átnedvesíti és csúszóssá teszi az alatta levő agyagfelületet, és bekövetkezik a suvadás. Ezeknek még kedvez az úgynevezett monoklinális (egy irányba lejtő) település, mely elősegíti a nagyméretű lejtőmozgásokat. A suvadásos területeken lehetetlen az építkezés; a már meglevő épületek megrepednek, sőt el is csúszhatnak.

hirdetes

A csapadékos időszakokban bekövetkező friss suvadások tönkreteszik a legelőket, utakat, vasutakat. Terméketlenné és sok esetben művelhetetlenné teszik a szántóföldeket. A suvadásos területek talajpusztító hatását csak erdősítéssel lehet csökkenteni. Tehát az Arlói-tó földcsuszamlás révén keletkezik, ez adja a különlegességét, ugyanis csak két ilyen tó található egész Európában, az egyik az Arlói-tó, a másik pedig egy korábban bemutatott tó, név szerint a Gyilkos-tó.

Élet a tó környékén

Már több mint 25 éven működik ezen a környéken a kemping, a tábort kezdetben nagyon sok turista kereste fel, leginkább németek, franciák, és hollandok, ahogy azonban telt-múlt az idő, lelakták, a fejlesztések pedig elmaradtak, ezért pedig a hely teljesen lepusztult. Pár évvel ezelőtt szerencsére Arló önkormányzata úgy döntött, hogy tesz valamit az ügyben, és új életre keltették a területet. A Suvadás Ligeten lévő bungallókat helyrehozták, kibővítették a sátorhelyeket, és még a strandot is modernizálták. Rengeteg program vár itt mindenkire egész nyáron, ha szeretitek a természetet, a csendet, a háborítatlan vidékeket, amiket hegyek vesznek körül, akkor mindenképpen itt a helyetek, nyaralásra, kirándulásra tökéletes ez a környék, a mi tetszésünket elnyerte! 

A fotókat Szinok Gábor készítette.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Játék határok nélkül

Játék határok nélkül: A 90-es évek meghatározó játéka, melyért az egész ország... Tovább

Habsburg József

Habsburg József: Vitéz Habsburg–Lotaringiai József Ágost, József nádor fiúági... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!