hirdetes

Erre kell készülni a Duna pesti szakaszán - Jön az árhullám?

ZH

A múlt hét utolsó napjaiban rendkívül bőséges csapadék érte el hazánkat, ennek hatására több folyó is magasabb vízállással küzd. Vajon tartani kell Budapesti is az áradástól? Mutatjuk mire lehet számítani a fővárosban vízügyileg!

árhullám Budapest

Áradások országszerte

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által közzétett adatok szerint a múlt hét utolsó napjaiban jelentős mennyiségű eső hullott a Traun-Enns, Rába-Répce, Mura, Felső-Dráva, Zagyva-Tarna és Sajó-Hernád vízgyűjtő területein. A ciklon még kedd reggelig is a térségben maradt, további jelentős mennyiségű csapadékot hozva elsősorban a Sajó-Hernád vízgyűjtőn. A Mura egyes részvízgyűjtőin a vártnál 12-15 mm-rel több csapadék hullott.

A Rába Szentgotthárdnál, III. fokú készültség mellett, szombaton hajnalban 476 cm-rel tetőzött. A Körmendi szakaszon is megközelítette a rekordvízállást vasárnap reggel, bár 505 cm-es vízállással 15 cm-rel alacsonyabban. A Rönöki- és a Rábagyarmati-záportározó működésbe lépett, a visszatartott árhullám következtében települések nem kerültek víz alá.

Dunai vízállás Budapesten

A Duna is árad és a Budapestnél mért 237 centis vízállás várhatóan augusztus 10-én 497 centire emelkedik. Az előrejelzések szerint nincs szükség a rakpartok lezárására. Azonban Óbudán a római-parti Plázs területén víz alá kerülés várható, és az árhullám levonulásáig a szabadstrandot lezárták.

hirdetes

Védekezési munkák és intézkedések

hirdetes

Ország szerte folytatják a védekezési munkákat, a vízügyi szakemberek számos területről irányították át a segítséget a Mura és a Dráva mentén. A munkaerő közel 100 szakértője érkezett az ország különböző részeiről. Az érintett folyók mellett 24 órás szolgálatban állnak, és szükség esetén az önkormányzatoknak is technikai támogatást nyújtanak.

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél a legmagasabb vízállásokat közelítették meg hétvégén, és már apadásnak indultak. A következő napokban a nyílt területeken ártereket érintő elöntésre kell számítani, de a lakott területeket közvetlenül nem veszélyeztetik. A szántóföldeken lassulhat az apadás.

Az árvízvédelmi intézkedések a külföldi tározók működésétől is függnek. A Mura vízállása Letenyénél rekordközeli értéket közelített meg, várhatóan ráfutó árhullám is érkezik. A Dráva mellett is hasonló helyzet van, itt is tetőzésre lehet számítani.


Vízügyi szakemberek intézkednek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság folyamatosan figyeli a helyzetet és a szükséges intézkedéseket hozza meg. Az árvíz védelmi szakaszokon éjjel-nappali járőrszolgálatot tartanak fent. A Rába, Mura, Dráva és Sajó mentén olyan települések is vannak, ahol az önkormányzatok védekeznek, mivel állami védelmi vonal nincs. Ahol szükségesnek tartják, a vízügyi szakemberek technikai támogatást nyújtanak a védelemhez.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és az emelkedő vízszint miatt kiemelt figyelemmel kell kísérni az árvízi helyzet alakulását. Az állami szervezetek és önkormányzatok szorosan együttműködve és elővigyázatos intézkedésekkel dolgoznak azért, hogy a vízszint emelkedése ne okozzon nagyobb károkat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az első bécsi döntés

Az első bécsi döntés: a szlovák és magyar felek által felkért két döntőbíró, Ribbentrop... Tovább

Kossuth-díj

Kossuth-díj: kitünetésfajta, mely a magyar kultúra művelésének és ápolásának... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Magyar Magyarország